Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Uskoro kreće otvaranje prijava za Male zajmove za ruralni razvoj

Usvojen je Program "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj" čime je ispunjen i posljednji preduvjet za ponovno zaprimanje prijava potencijalnih krajnjih primatelja za Financijske instrumente Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine - Mali zajmovi za ruralni razvoj, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Oni ističu kako su prihvatljivi poduzetnici iz ranga malog gospodarstva i to za investicijske projekte u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva, koji doprinose ostvarenju ciljeva relevantnih mjera Programa ruralnog razvoja RH.

Program će provoditi HAMAG-BICRO na čijim će mrežnim stranicama biti objavljene detaljne informacije u vezi podnošenja zahtjeva za financiranje, potencijalni krajnji primatelji mogu ostvariti zajam u iznosu od 25.001 do 50.000 eura za investicije u okviru Podmjera 4.1, 4.2, 6.4 i 8.6 Programa ruralnog razvoja RH.

Rok otplate do 10, odnosno 12 godina

Prihvatljiva su, kažu, ulaganja u obrtna sredstva do 30 posto ukupnog iznosa zajma, kupnju živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja i druga ulaganja koja nisu moguća u okviru dodjele bespovratnih sredstava Programa ruralnog razvoja RH, a sve uz kamatnu stopu od 0,1 posto i 0,25 posto ovisno o razvijenosti jedinica lokalne samouprave i uz rok otplate do 10 godina, a iznimno do 12 godina za višegodišnje nasade i za ruralni turizam u JLS koje pripadaju u I-IV skupina razvijenosti.

Očekuje se, ističu, početak zaprimanja prijava od sljedećeg tjedna čime se omogućuje povoljno financiranje novih investicija.

Dodatno, u skladu s jednim od zaključaka ažurirane ex ante procjene potrebe uvođenja Financijskih instrumenata u hrvatskom poljoprivrednom sektoru u programskim razdobljima 2014.-2020. i 2023.-2027. o velikim potrebama poduzeća za obrtnim kapitalom Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je dostupnost samostalnog obrtnog kapitala prihvatljivim krajnjim primateljima malog gospodarstva u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027., a usvajanje kreditnog programa za tu namjenu biti će pravovremeno potrebama osiguranja obrtnog kapitala za provedbe financiranja ovogodišnje proljetne sjetve.

Foto: Depositphoto/stadtratte