Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Za dobar fiš paprikaš važno je prvo skuhati riblji temeljac

Pred nama je posljednji tjedan Korizme i Veliki petak. Mnogi će taj dan za večeru pripremati ribu. 

U Slavoniji i Baranji na Veliki se petak najčešće jede fiš paprikaš. No, ovo je jelo u tom dijelu Hrvatske, posebno Baranji, često na trpezi i to najčešće ljuti. Znalci kažu da je za njega najvažnije imati više vrsta ribe i dobru mljevenu papriku. 

Kada kažemo više vrsta ribe, to uključuje šarana, soma, štuku, babuške i deveriku, a bit ćete pravi sretnici ako za njega "ulovite" i kečigu. 

Savršen će biti ako ga možete kuhati u kotliću, na otvorenoj vatri, no, poslužit će i kuhinjski štednjak. 

Za fiš vam je potrebno

2 kg razne riječne ribe 
1 kg crvenog luka
2-3 ljute papričice
1,5 dl ulja
mrkva, peršin, lovor
sol, papar, crvena paprika, slatka i ljuta
sok od rajčice

Za dobar fiš važno je prvo skuhati riblji temeljac

Ribu očistimo, operemo i odstranimo glavu i repove. Ako imate bijelu ribu kao što su babuške i deverike, njih koristite samo za temeljac jer imaju puno sitnih kostiju i vrlo je nezgodno jesti ih u fišu. 

Dijelove ribe kojoj ste odvojili glavu i repove narežite na potkove te ostavite u hladnjaku. 

Oko 70 dkg luka sitno nasjeckamo i stavimo kuhati zajedno s glavama, repovima i drugom bijelom ribom, papričicama, mrkvom i peršinom te kuhamo oko 1,5 sat dok se meso ne počne odvajati od kosti. Kada je riba skuhana, odvojimo ju od kosti i sve propasiramo kroz cjediljku kako bi dobili željenu gustoću i meso odvojili od kostiju. Ostavimo temeljac da se ohladi

Na zagrijanom ulju pirjamo preostali sitno nasjeckan luk (idealno bi bilo da ga izmiksate pomoću blendera kako bi bio što sitniji jer se fiš kuha jako kratko). Kada je dovoljno ispirjan, dodamo sok od rajčice, hladni temeljac, sol, papar, crvenu papriku i lovor. Odmah stavimo i riblje potkove. Nakon što juha zakuha, kuhamo 20 minuta, najduže pola sata kako se riba ne bi raspala. 

Fiš se tradicionalno poslužuje uz rezance. 

A kako vi pravite fiš, od koje ribe? Imate li kakav tajni recept? Za koje prilike ga najčešće pravite? Podijelite svoja iskustva, savjete, fotografije i recepte na našoj društvenoj mreži KLUB.

#tradicijskakuhinja #fišpaprikaš #riba #Velikipetak #recept #fiš #temeljac