Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Dosad je registrirano 3.500 oznaka zemljopisnog podrijetla!

Proizvodi koji nose takve oznake donose procijenjenu vrijednost prodaje od 74,76 milijardi eura u 2017. godini, što čini 6,8 % ukupne vrijednosti prodaje europskog sektora hrane i pića, procijenjene na 1101 mlrd.€ u istoj godini. Najviše od toga, čak 39,4 mlrd.€, dolazi od prodaje vina, a 35% od poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (27,34 mlrd.€) te 13% od žestokih pića (10,35 mlrd.€).

Oznake zemljopisnog podrijetla najčešće se prodaju na nacionalnim tržištima, od kojih čine 58% ukupne prodajne vrijednosti. Ostatak prodaje podijeljen je podjednako između tržišta EU-a i izvan njega.

Proizvodi s registriranim imenom čine 15,4% ukupnog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU. Vina su i dalje najvažniji proizvod, i po ukupnoj vrijednosti prodaje (51%) i po vrijednosti izvoza izvan EU-a (50%). EU poduzima mnoge korake kako bi zaštitila autentičnost svojih proizvoda i osigurala da proizvodi europske kvalitete budu prepoznati u cijelom svijetu. Zaštita zemljopisnog podrijetla pomaže u borbi protiv krivotvorenih proizvoda koji ugrožavaju ugled autentičnih, lokalnih i regionalnih proizvoda te opstojnost njihovih proizvođača.

#samonaprijed