Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Prema projekcijama JRC-a Hrvatska neće biti pogođena klimatskim promjenama toliko koliko druge mediteranske zemlje.
Meteorologinja Lidija Srnec iz Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju u DHMZ-u kaže da je prema analizi broja noćenja u 2019. Hrvatska u ovoj studiji na 10. mjestu te da je u promatranih 20 godina vidljiv porast broja noćenja, osobito od 2012. do 2019.
No Srnec ističe da bolji nalaz studije za Hrvatsku ne smijemo uzeti zdravo za gotovo.

"Hrvatska je analizirana s aspekta obalnog i mješovitog tipa regionalnog turizma. U gospodarskom smislu većinu hrvatskog turizma nosi broj noćenja na obali, a taj turizam je itekako izložen mogućim promjenama i rizicima zbog očekivanih klimatskih promjena, što je vidljivo iz projekcija strategije prilagodbe na klimatske promjene. To što studija procjenjuje povoljniji broj noćenja ne možemo gledati kao veliku startnu prednost u odnosu na susjedne zemlje. Promjena će svakako zahvatiti i Hrvatsku, moguće s kojom godinom zakašnjenja.

Također, treba promišljati o razvoju turizma i kvalitetnijim ponudama ne samo na obali nego i u ostalim dijelovima zemlje u svim mjesecima. Pri tome treba ozbiljno promišljati da su resursi prirode ograničeni i da dodatni broj turista ne može riješiti problem. Jednostavan primjer su posjeti nacionalnim parkovima koji imaju ograničenja u kapacitetima tijekom dana. U svakom slučaju, povoljniju situaciju iz ove studije ne treba uzeti zdravo za gotovo, već iskoristiti za razvoj kvalitetnije ponude u svih segmentima turizma za manje skupine", poručuje naša znanstvenica.


Studija otkrila koje će zemlje zbog klime biti turističke gubitnice, a koje dobitnice

MODELI pokazuju da će sa zagrijavanjem neke regije EU postati značajne turističke gubitnice, a druge dobitnice.

www.index.hr