Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Procjene o glifosatu nisu objektivne i znanstveno ispravne, tvrde borci za zaštitu okoliša

Skupina šest nevladinih organizacija za zaštitu okoliša pokrenut će pravni postupak protiv kontroverzne prošlogodišnje odluke Europske komisije o obnovi odobrenja za pesticid glifosat na još deset godina.

Svoje kritike temelje na tvrdnjama da je sigurnosna procjena EU-a o ovom sredstvu nedovoljna i da se prvenstveno oslanjala na istraživanja koja je financirala kemijska industrija, dok su zanemarili neovisna ispitivanja. 

Posebno ih brine nedostatak podataka o dugoročnim učincima glifosata na zdravlje ljudi, posebno na mozak i živčani sustav te na okoliš. Stoga skupina koju predvodi PAN Europe, zahtijevaju internu provjeru tvrdeći da procjena Komisije nije bila objektivna ni znanstveno ispravna.

Pored navedenih šest,  francuska udruga Secrets Toxiques i zastupnici Zelenih u Europskom parlamentu također pokreću pravni postupak, piše Politico. I oni tvrde da nisu dobro procijenjeni dugoročni učinci na zdravlje ljudi zbog nedostatka podataka. Njemačka udruga Aurelia Foundation podnosi tužbu, fokusirajući se na potencijalne rizike glifosata na bioraznolikost, uključujući pčelinje populacije i zdravlje tla.

Bumbari su još uvijek posebno ugroženi unatoč pooštrenim propisima o pesticidima

Usprkos kritikama, Europska agencija za kemikalije (ECHA) i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), odgovorne za navedene procjene tvrde da su one bile rigorozne i temeljene na znanstvenim spoznajama.

Foto: Depositphotos/macor