Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće, pčelari u samim supermarketima s polica miču jeftini uvozni med.

Danas se okupljaju u Parizu te prijete opsadom grada od 14 sati zbog čega je angažirano 15.000 policajaca, piše leparisien.

Obećanje ministra

Francuska vlada planira ovoga tjedna donijeti odluku o promjeni ekoloških propisa Europske unije koji se odnose, između ostalog i na poljoprivredne površine koje se moraju ostaviti na ugaru kako bi se očuvala biološka raznolikost, a temelje se na Zakonu o obnovi prirode.

No, osim promjene EU propisa, poljoprivrednici traže bolje uvjete kada je riječ o nepoštenoj konkurenciji, jeftinim uvoznim proizvodima i sl. 

"U sljedećih 48 sati bit će određenih mjera koje ćemo staviti na stol", rekao je njihov ministar poljoprivrede Marc Fesneau za France 2 TV. 

Prosvjedi i u Belgiji

I belgijski poljoprivrednici su na ulicama. U nedjelju su blokirali glavnu autocestu, a prosvjedovanjem ispred nogometnog stadiona u Sint-Truidenu odgodili utakmicu prvoligaša FC Genka i Sint-Truidena za 30 minuta, piše Barrons

Traže da Zajednička poljoprivredna politika uzme u obzir ono što se događa na terenu. "Moramo napraviti više s manje sredstava. Spremni smo se potruditi, ali pritom moramo moći pristojno živjeti", izjavio je Pierre d'Hulst, glasnogovornik Federacije mladih poljoprivrednika FJA.

Kako prosvjeduju u Francuskoj, pogledajte u videu:

Foto: FNESEA