Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Rast će cijene hrane? Broj tankera u Sueskom kanalu pao za više od 50%

Brodski promet kroz Sueski kanal prekinut je zbog napada jemenskih pobunjenika Huta na brodove u Crvenom moru, što je najbrža pomorska ruta između Azije i Europe. Ona čini 14,8 posto cjelokupnog uvoza iz Europe, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, piše Reuters. Stoga su neke brodarske tvrtke uputile brodove na put oko južne Afrike što je značajno sporija i skuplja ruta. 

Broj tankera u Sueskom kanalu pao je za više od 50% u tjednu koji je započeo 15. siječnja u usporedbi s prethodnim što će povećati cijene prekooceanskog teretnog prijevoza. Taj će se rast prvo osjetiti na tržištu energije, odnosno nafte i plina. 

Drugi najvažniji su poljoprivredni proizvodi, odnosno žitarice. Tako su europske isporuke pšenice  preko Sueskog kanala pale za gotovo 40% u prvoj polovici siječnja na 0,5 milijuna tona, objavila je Svjetska trgovinska organizacija na platformi X.

Porasle su i terminske cijene robusta kave i to 9%, a prošlog su tjedna dosegle najvišu u posljednjih 16 godina. Isporuke u Europu su najviše ugrožene iz Vijetnama, Indonezije i Indije.

Dvije su dominantne sorte kave - odakle stižu?

S druge strane, Inidja koja je bila najveći kupac suncokretovog ulja iz crnomorske regije, zbog porasta troškova vozarina okreće se drugim biljnim uljima po nižim cijenama. 

Foto: Depositphotos/Jasonro