Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

I dalje bescarinski uvoz iz Ukrajine: Što bi moglo podlijegati mjerama ograničenja?

Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor o produljenju mjera liberalizacije trgovine za Ukrajinu prema kojoj će privremena odluka o bescarinskom izvozu poljoprivrednih proizvoda trajati do 5. lipnja 2025. godine.

No, kako stoji u priopćenju Parlamenta, ako bude potrebno, Komisija može hitno reagirati u slučaju poremećaja na tržištu EU ili tržištima jedne ili više zemalja EU zbog ukrajinskog uvoza. 

Na što se odnose mjere ograničenja?

Uredbom je već predviđeno ograničenje kod posebno osjetljivih proizvoda kao što su perad, jaja i šećer, a popis je proširen na zob, kukuruz, krupicu i med. Osim toga, obvezali su se da će poduzeti mjere u slučaju da dođe do porasta ukrajinskog uvoza pšenice. Kao referentno razdoblje za uvođenje ograničenja uzeli su 2022. i 2023. godinu. To znači da će ponovo uvesti carine ako uvoz tih proizvoda premaši prosječne količine u ove dvije godine. 

Umjesto za 21 dan, Komisija će odluku morati donijeti u roku od 14 dana.  

Nezadovoljstvo u Francuskoj

Francuski poljoprivrednici nisu zadovoljni ovom odlukom, a ministar poljoprivrede Marc Fesneau nazvao je dogovor "nedovoljnim".

Zbog uvoza iz Ukrajine snažno prosvjeduju poljski poljoprivrednici koji su proteklih dana blokirali ne samo granične prijelaze s tom zemljom nego su prosvjede proširili i na zapadnu granicu s Njemačkom. 

Foto: Depositphotos/robert_g