Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Milo za drago: Kina će provjeravati uvoz proizvoda od svinjskog mesa iz EU?

Kineske tvrtke namjeravaju od vlade zatražiti antidampinšku istragu uvoza nekih proizvoda od svinjskog mesa iz Europske unije, piše tamošnji Global Times, pozivajući se na neimenovani izvor iz poslovnih krugova. 

Ova ekskluzivna vijest, kako su je nazvali, objavljena je na platformi X, ali, ne navode pojedinosti. 

Informacija o istrazi vremenski se poklopila s pojačanim trgovinskim napetostima između Europske unije i Kine, piše Bloomberg

EU je otvorila istrage o uvozu više proizvoda iz Kine kako bi zaštitila domaću industriju, upotrijebivši prvi puta i ovlasti za provjere kineskih ponuda na javnim natječajima. Bruxelles tako priprema teren za retroaktivne carine na električne automobile, a provjerava i uvoz solarnih ploča i proizvoda od čelika.

S druge strane, Kina je početkom godine odlučila provjeriti uvoz žestokih pića iz EU-a nakon što su se domaće tvrtke žalile da ih europski proizvođači zahvaljujući subvencijama prodaju po umjetno niskim cijenama. 

Glavni stručnjak Kineskog centra za automobilsku tehnologiju i istraživanje (CATARC) i zamjenik direktora Kineskog istraživačkog centra za automobilsku strategiju i politiku Liu Bin rekao je prošli tjedan u razgovoru za Global Times i da bi Kina trebala podići carine na uvoz velikih automobila s 15 na 25 posto.

Foto: Depositphotos/ChinaImages