Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kina previše ovisi o uvozu žitarica - donijeli zakon o prehrambenoj samodostatnosti

Prvi kineski zakon o prehrambenoj sigurnosti usmjeren na postizanje "apsolutne samodostatnosti" u osnovnim žitaricama stupio je na snagu u subotu, jer najveći svjetski uvoznik poljoprivrednih proizvoda želi smanjiti ovisnost o kupnji u inozemstvu, piše Reuters

Doneseni zakon daje pravni okvir za postojeće smjernice Komunističke partije, a kojima se vode lokalne samouprave i poljoprivredna industrija. Uključuju zaštitu poljoprivrednog zemljišta od prenamjene u druge svrhe, zaštitu genetskih resursa i sprječavanje rasipanja. Osim na pšenicu, rižu, kukuruz i soju, ovaj se dokument odnosi i na proso, zob, sirak, ječam, heljdu, mungo grah te krumpir.

Donesen je samo šest mjeseci nakon prvog čitanja, što pokazuje koliko im je hitno usvojiti zakon o prehrambenoj sigurnosti i riješiti probleme koji ograničavaju proizvodnju - nedostatak obradivog zemljišta, vodnih resursa, radne snage i poljoprivredne tehnologije. Za one koji prekrše zakon predviđena je novčana kazna od najmanje 20.000 juana (oko 2.500 €).

Opskrba hranom je glavni prioritet u zemlji koja je krajem '50-ih i početkom '60-ih godina prošlog stoljeća imala razdoblje velike, smrtonosne gladi. 

Kritičari kažu da je zakon nejasno formuliran te da neće donijeti nikakve promjene. 

Foto: Shutterstock/chinahbzyg