Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Čak 22 puta više ruskih žitarica izvezeno u Indiju - Modi se zahvaljuje i na gnojivu

Indija je u sezoni 2023./24. povećala uvoz ruskih žitarica i proizvoda od njih za čak 22 puta, znatno više od drugih velikih uvoznika. Ovaj je podatak objavljen tijekom posjeta indijskog premijera Narendre Modija Moskvi. 

Gospodarska suradnja dviju članica BRICS-a i velikih poljoprivrednih sila visoko je na dnevnom redu posjeta, piše Reuters

Stabilna opskrba gnojivima

Modi je zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na podršci indijskim poljoprivrednicima, odnosno stabilnom opskrbom gnojivima. Naime, od početka godine Rusija pokriva trećinu indijskog uvoza gnojiva.

"Zahvaljujući našem prijateljstvu, uspjeli smo riješiti poteškoće za indijske poljoprivrednike. Zadovoljili smo sve njihove potrebe za gnojivima. To je posebna uloga našeg prijateljstva", rekao je Modi Putinu tijekom sastanka u Kremlju.

Rusija i Indija postavile su cilj bilateralne trgovine od 100 milijardi dolara na "širokoj bazi" do 2030., u odnosu na trenutnih 65 milijardi dolara, rekao je u utorak indijski ministar vanjskih poslova Vinay Mohan Kwatra.

U zajedničkom priopćenju objavljenom nakon susreta, ove su dvije zemlje otkrile kako namjeravaju dodatno potaknuti bilateralnu poljoprivredu i trgovinu gnojivima, uz ublažavanje postojećih fitosanitarnih i veterinarskih barijera.  

Grašak glavni izvozni proizvod

Podaci koje je objavila ruska agencija za poljoprivredu pokazuju da je Rusija izvezla do 89,3 milijuna tona žitarica i proizvoda od žitarica u poljoprivrednoj sezoni 2023./24., što je 21% više nego u prethodnoj sezoni.

Indija je s porastom od 22 puta bila znatno ispred Indonezije koja bilježi rast od osam puta i Tunisa (3x). Prema podacima ruskog ministarstva poljoprivrede, ta je zemlja bila četvrti najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u Indiju u prvom kvartalu 2024.

Značajno povećanje uglavnom je posljedica izvoza graška, koji je započeo tek 2023./24., kao i trostrukog povećanja izvoza leće.

Foto: Shutterstock/Exposure Visuals