Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 ministara poljoprivrede EU tijekom sastanka Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH) održati neformalni sastanak o tome mogu li kukci, biljna hrana ili meso uzgojeno u laboratoriju ugroziti europsku kulinarsku tradiciju. 

Meso i mliječni proizvodi kamen temeljac

Mađarsko predsjedništvo je u dokumentu naglasilo da meso i mliječni proizvodi ostaju kamen temeljac europske prehrambene kulture unatoč naglom porastu potrošnje biljnih alternativa, piše Euractiv.

"Kada govorimo o europskim prehrambenim tradicijama, mislimo na roquefort, paellu, pierogi, pizzu...", stoji u dokumentu koji poziva zemlje na raspravu o prehrambenim obrascima.  

Prema EK, potrošnja biljnih alternativa mesu, mliječnim proizvodima i morskim plodovima porasla je pet puta od 2011. i očekuje se da će se povećati.  

Mađarsko predsjedništvo tvrdi i da je oko 200 artikala "nove hrane" odobreno u EU, a "nekoliko stotina zahtjeva" je u pripremi. 

Što je "nova hrana"? 

Prema zakonu EU-a, nova hrana odnosi se na svu onu koja nije konzumirana u "značajnoj mjeri" prije svibnja 1997. Ova kategorija pokriva inovativnu hranu, tvari i metode proizvodnje kao i onu koja se smatra tradicionalnom u drugim dijelovima svijeta . 

Međutim, Mađari su naglasili da su "tradicionalna proizvodnja i konzumacija hrane dio našeg europskog načina života" te naglasili da su građani i dalje skeptični prema inovacijama.  

Prošle je godine Italija odobrila, ali nikada nije provela nacionalnu zabranu prodaje laboratorijski uzgojenog mesa, unatoč tome što ti proizvodi još nisu odobreni na razini EU-a.

Mađarska je u siječnju bila jedna od zemalja koje su poduprle dokument koji su napisale Austrija, Francuska i Italija u kojem se tvrdi da je meso uzgojeno u laboratoriju prijetnja pravim metodama proizvodnje hrane.

Mađarska agenda

Kako bi usmjerilo raspravu, mađarsko predsjedništvo postavlja pitanje ministrima poljoprivrede trebaju li biljne alternative životinjskim proizvodima zauzeti značajnu ulogu u poljoprivredi EU-a, s obzirom na trendove potrošnje i da građani, tvrde, barem u nekim regijama nerado iz temelja mijenjaju svoju prehranu. 

Jedan je EU diplomat za Euractiv rekao da se očekuje kako će Italija i Poljska podržati mogućnost ograničenja laboratorijski uzgojenog mesa, a drugi diplomatski izvor blizak pregovorima da se u ovom slučaju "gura mađarska agenda". 

Ovaj je izvor komentirao da ako Budimpešta želi potaknuti konkurentnost EU-a, ne bi trebala pokušavati "ubiti" inovacije i "oslabiti" poziciju bloka u usporedbi sa zemljama koje ulažu u laboratorijski uzgojeno meso, poput SAD-a i Singapura.  

"Kako će Europa osigurati prehrambenu sigurnost bez inovativnih metoda", pitanje je koje postavlja izvor, ukazujući na potencijalnu ulogu inovacija u zadovoljavanju buduće potražnje za životinjskim proteinima.

Foto: Shutterstock/Anastasia Petrova