Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Dabrovi besplatno provode zelenu politiku - poplavljuju polja i pašnjake

U njemačkoj saveznoj državi Saksoniji-Ahhaltu, dabrovi su izgradili svoja staništa, ali tako da jedan od poljoprivrednika ne može pristupiti svom zemljištu. Većina od 36 ha njegovih polja nije prohodna jer je poplavljena, piše tagesschau.

U jednom kilometru jarka uz njegovo polje nalazi se oko sedam jazbina dabrova koji su izgradili brane, a voda koja ne može otjecati kanalima, razlijeva se po obradivom zemljištu. Na tako mekom tlu strojevi ne mogu voziti niti obavljati posao. 

Veliki gubici 

Farmer Lukas Kuhnert procjenjuje financijske gubitke na oko 1300 eura po hektaru. Pored toga, naglašava i da je teško iskušiti natopljena područja. 

Kaže da pokušaji micanja dabrovih jazbina ili postavljanje električnih ograda nemaju nikakve svrhe jer bi oni se oni premjestili negdje drugdje. 

Populacija ovog glodavca je osim u Saskoj-Anhaltu u porastu u još četiri države, Bavarskoj, Hessenu, Baden-Württembergu i Donjoj Saskoj. 

Nisu pogođeni samo ratari nego i stočari. Naime, opasnost od ozljeda životinja koje pasu povećava se na pašnjacima s mekim tlima.

Strogo zaštićen, a u Bavarskoj specijalitet

U Hrvatskoj se, sukladno odredbama Zakona o lovstvu, dabar tretira kao divljač, no istovremeno je zaštićen trajnim lovostajem na temelju Pravilnika o lovostaju (NN 94/19). 

Nalazi se na popisu strogo zaštićenih vrsta. Zabranjeni su svi oblici njihovog namjernog hvatanja, ubijanja i uznemiravanja, posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije, namjerno uništavanje jazbina i mladunčadi, oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanje ili odmaranja.

Dabar je zaštićen i u Njemačkoj, no u državi Bavarskoj je dozvoljen kontrolirani izlov. Ono što se odstreli završi u gulašu, na roštilju, kotlovini, ispod peke - kao većina mesa. 

Foto: Shutterstock/Piotr Poznan