Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Maslinovo ulje maknuli s trona - zamijenili ga suncokretovim

Maslinovo ulje je kralj kulinarstva u Španjolskoj, zemlji koja je globalno njegov najveći proizvođač. No, cijena mu ondje toliko raste da je natjerala potrošače da se prebace na jeftinije alternative, piše Reuters

U prvoj polovici ove godine Španjolci su kupili i potrošili 107 milijuna litara maslinovog te 179 milijuna litara suncokretovog ulja, podaci su koje je objavilo tamošnje najveće udruženje uljara Anierac. 

Do ove godine maslinovo ulje se najviše koristilo u kuhanju, s udjelom od 62 posto u količini prodaje, a bilo je domaćinstava koja su koristila isključivo tu vrstu. Suncokretovo je bilo na drugom mjestu s gotovo 34% udjela. 

No, prodaja maslinovog je po kolčini pala 18% u odnosu na prvu polovicu 2023., a za suncokretovo je porasla 25%. 

Boca suncokretvog koštala je u prosjeku 1,86 eura po litri, skuplje vrste maslinovog dosezale su više od 6 €/l, što je 50% više nego 2022., a boce ekstra djevičanskog prodavale su se za čak 14,5 €/l, pokazali su službeni podaci. 

Stoga se ono krajem prošle godine uglavnom konzumiralo u kućanstvima srednje i više srednje klase

Do ovoga su doveli toplinski valovi u proljeće i dugotrajna suša u posljednje dvije godine. Španjolska obično pokriva oko 40% količina maslinovog ulja globalno. 

Foto: Shutterstock/ISEN STOCKER