Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Uskoro će se znati tko će sjediti u Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta

Europski parlament je u srijedu (17. srpnja) odlučio o rasporedu svojih stručnih odbora. Ubuduće će u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) sjediti još jedan redoviti član, ukupno 49 zastupnika i isto toliko zamjenika. Razlog povećanja broja članova u Odboru povezana je s ukupnim povećanjem članova EU parlamentaraca sa 705 na 720.

Norbert Lins nije nominiran

Koji će zastupnici postati članovi znat će se 19. srpnja. Isto tako, još nije jasno tko će predsjedati povjerenstvom. Naime, Norbert Lins (CDU), prethodni predsjednik, nije nominiran.

Izbori će se održati na konstituirajućem sastanku u utorak (23. srpnja) u Bruxellesu.

Ono što je sigurno jest kako će pravo davanja prijedloga imati euroskeptična skupina Europskih konzervativaca i reformatora (ECR). Sada je također jasno da, suprotno prvotnim glasinama, Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENCVI) neće biti podijeljen na dva specijalizirana odbora.

No, u povjerenstvu, u kojem će sada biti 90 članova, trebalo bi biti mjesta za dodatna dva. Odbor za okoliš je uz zaštitu okoliša i klime, odgovoran i za zaštitu životinja i biljaka, samim tim i za pitanja vezana za poljoprivredu.

Mnoštvo izazova u budućnosti

Prosvjedima diljem EU-a posljednjih godina poljoprivrednici su iskazivali svoje nezadovoljstvo planiranim ekološkim mjerama, većim troškovima, ZPP-om i mnogobrojnim drugim temama, pa je pred članovima oba Odbora mnoštvo izazova u budućnosti.

Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis