Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Ugrožena budućnost mljekarske industrije?

Po prvi put u Njemačkoj, broj mljekara će pasti ispod 50.000, piše Agrarheute.

Svoju zabrinutost je izrazio i Karsten Schmal, potpredsjednik njemačkog udruženja poljoprivrednika (DBV) navodeći da sve veći zahtjevi za dobrobit životinja i zaštitu klime, promjena prehrambenih navika i prekomjerna birokracija otežavaju poslovanje mljekara.

"Potrebna nam je jasna predanost političara domaćem stočarstvu", naglašava Schmal dodajući da moraju pronaći način da i prehrambena industrija u Njemačkoj ima perspektivu.

Cijene mlijeka pale na svjetskom tržištu

Unatoč manjim zalihama mlijeka, izvoz se smanjuje jer je Kina proširila vlastitu proizvodnju 2023. godine. Osim toga, Novi Zeland je prilagodio svoj proizvodni asortiman i istovremeno ima prednosti zbog različitih trgovinskih sporazuma.

Drugu godinu zaredom postignute su niže cijene u odnosu na prošle godine. Prosječni pad cijena iznosio je 2,8 posto, a obujam trgovanja je također pao za 1.580 tona.

Mlijeko s isteklim rokom trajanja šalje se ponovno na pasterizaciju i vraća na tržište? 

Podaci pokazuju da su u 2023. proizvođači mlijeka dobivali u prosjeku 45,34 centa/kg konvencionalno proizvedenog mlijeka.

Uspoređujući to s prethodnom godinom, konvencionalna poljoprivredna gospodarstva dobila su gotovo osam centi (-15%) manje nego 2022.

 S druge strane, cijena organskih farmi ostala je gotovo ista (prethodna godina: 58,19 centi).