Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Portugal uveo nutriscore semafor u prometu hrane: Što to znači?

U skladu s pravilima Europske unije sva zapakirana hrana dužna je sadržavati nutritivnu deklaraciju proizvoda.

Njen je cilj informirati građane o energetskoj i nutritivnoj vrijednosti proizvoda kojeg kupuje.

No, još uvijek mali broj ljudi zaista proučava takvu opširnu deklaraciju, stoga znanstvenici već godinama pokušavaju pronaći univerzalni model označavanja proizvoda koji bi potrošaču mogao dati "brzu poruku“ o nutritivnoj vrijednosti proizvoda kojeg kupuje.

Semafor sa 5 boja

Portugal je najnovija zemlja EU koja je uvela nutriscore sustav označavanja "semafora“ u prometu hrane, a sedam članica EU već je usvojilo.

Nutriscore oznaka će se nalaziti na prednjoj strani pakiranja, a predstavlja sustav boja (od zelene prema crvenoj) uz pridruženo slovo abecede (A do E) u svrhu klasifikacije hrane i pića prema hranjivom profilu.

Slovo A označeno je zelenom bojom i ono asocira na dobar prehrambeni izbor, dok je slovo E označeno crvenom bojom te sugerira da je takve namirnice potrebno samo povremeno konzumirati.

Ne uzima u obzir sve parametre važne za kvalitetu proizvoda

Naime NutriScore ne uzima u obzir količinu vitamina, minerala, omega-3 masnih kiselina, aditiva i stupnja procesiranja hrane što su također bitne odrednice koje utječu na kvalitetu proizvoda, ali nam svakako može poslužiti kao smjernica.

Portugalska Vlada uvođenje nutriscore sustava označavanja hrane i pića opisuje kao javnozdravstvenu mjeru za promicanje zdrave prehrane, a usvajanje, kažu, ostaje dobrovoljno za kompanije.

NutriScore predstavlja model kojeg možete pronaći na proizvodima određenih trgovačkih lanaca i u Hrvatskoj.

Foto: Depositphotos/nazariykarkhut