Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

ODRŽANA KONFERENCIJA GO – GRAŠEVINA OSIJEK

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge Graševina Croatica u Osijeku, 27. svibnja 2022. godine održana je konferencija „GO – Graševina Osijek“, o razvoju i pozicioniranju graševine kao najvažnije hrvatske vinske sorte.
Konferencija je organizirana u sklopu projekta “Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija ”, sufinanciranom kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska. Cilj projekta je jačanje razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma, povezujući neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj – Siklós-Villány te Slavoniju i hrvatsko Podunavlje.
„Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je i pozicioniranje graševine kao vodeće sorte u Hrvatskoj. Ova joj titula s pravom pripada s obzirom na to da je 25 % od ukupnih površina pod vinogradima upravo pod ovom sortom, te da je 40 % vina stavljenog na tržište upravo graševina. “, naglasila je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, koja je na konferenciji bila i izaslanica ministrice poljoprivrede Marije Vučković.
„Povezujemo vino i turizam. Podizanjem vrijednosti destinacije diže se i vrijednost vinu. Vidimo to na primjeru Istre kao i u našem susjedstvu Villanyu koji nam je partner u projektu . Vino je jedan od glavnih sadržaja u turističkoj ponudi u destinaciji.“ rekla je Ivana Jurić direktorica TZ Osječko-baranjske županije ističući kako je ova županija bogata vinogorjima, kao i velikim brojem turističkih vinskih manifestacija.
Josip Pavić, predsjednik Graševine Croatice je naglasio kako u je u realizaciji strategija i planova potrebna suradnja svih od vinara, Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, preko turističke zajednice, gradova i županija, do akademske zajednice i medija.
Sudionike konferencije pozdravili su zamjenik gradonačelnik Grada Osijeka Dragan Vulin, te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je konferenciju i službeno otvorio.
Svoja znanja i iskustva na temu vinskih udruživanja, vinskog marketinga i turizma, klimatskih promjena te odgovor na pitanje „Kamo ide vinska Hrvatska“ dali su domaći i inozemni stručnjaci u vinskom, turističkom i gospodarskom sektoru.
Kroz panel raspravu Graševina jučer, danas, sutra istaknuto je aktualno stanje te perspektive razvoja graševine, a na panelu su sudjelovali: Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, Edi Maletić, Josip Pavić i Marijan Knežević.
„Neka ova naša konferencija bude početak novog početka“, istaknuo je Marijan Knežević iz Belja, apelirajući da vinari trebaju biti glasniji i uporniji kako bi postigli željene rezultate.
„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, mnoge institucije ali moramo se najviše uzdati u sebe i puno uložiti financija i vremena i sebe da i edukacija i prodaja daju rezultat “, rekla je je enologinja Ivana Nemet, ističući nužnost godišnjih održavanja ove konferencije, koja je potrebna i struci i prodaji.
„Graševina bi trebala biti lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte, sve hrvatske regije“, slikovito je rekao vinski stručnjak Saša Špiranec.
Prof.dr. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mišljenja je kako država mora pokrenuti brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje.
Tijekom trajanja konferencije sudionici su mogli kušati vrhunske graševine koje su predstavili vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja.
Program je završen s Večeri vina i umjetnosti te posjetom vinskoj Baranji i erdutskom vinogrju .
Osvrnuvši se na postignuto u posljednjih 10 godina, doajen hrvatskog vinarstva Vlado Krauthaker je zaključio: „Idemo naprijed! Samo trebamo malo brže!“

Pripremio: Tomislav Radić