Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

30. izdanje Festivala vina MoslaVina u Kutini!

Moslavina, spoj središnje Hrvatske u Slavoniju jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, od Zagreba udaljeno nešto više od 50 kilometara. Na njenom području nalaze se izvori nafte i plina, dio parka prirode Lonjsko Polje, brojni obrtnički centri. Moslavina je poznata i po voćarstvu i vinogradarstvu. Vinskom cestom dominira autohtona vinska sorta Škrlet. Festival vina – MoslaVina Kutina 2024. održava se 24. i 25. svibnja 2024. u organizaciji Turističke zajednice grada Kutine i Udruge vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Sisačko – moslavačkog župana Ivana Celjaka, Grada Kutine i Croatia osiguranja d.d.
U petak 24. svibnja u 16 sati održatće se panel rasprava na temu „Sadašnjost i budućnost autohtonih sorti s aspekta eno – gastro turizma“, nakon koje se svečano otvara Festival u 17:30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana"Tom prilikom dodijelit će se diplome vinarima, plakete i nagrade za najbolje ocijenjena vina. Predstavit će se 18 vinarija i Udruga Kvarner Wines, a kako priliči ovoj manifestaciji neće nedostajati i atraktivne zabave uz Paint & Wine, koktel i škrlet radionice.

Tako će u bogatom programu biti predstavljene najvažnije autohtone sorte Hrvatske na vinskoj radionici koju će održati Hrvoje Košutić u 19:30 sati. Održat će se i vinski kviz Moslavina Wine Wisdome uz kojeg će biti poslužen koktel sa škrletom. Subotnje popodne, 25. svibnja, započet će Gala tastingom – dijagonalnim kušanjem različitih sorti i godišta Vina Košutić i pjesničkom priredbom Grozdovi i stihovi. Uz dobre kapljice neće nedostajati ni glazbene zabave jer će sve posjetitelje u petak zabavljati Parni valjak i The Juky & Saxente, a u subotu Sanja, Marinko i Zec s najvećim hitovima grupe Novi fosili i Prima Bend.
Nedaleko centra Kutine nalazi se obiteljskavinarija Trdenić. Tomislav Trdenić poslužit će vina - od pjenušca, aromatičnog rosea 2021, pa sve do zvijezda ove vinarije, Škrlet Private Collection 2021 i Gewürztraminera Private Collection 2020.

Nešto dalje na Mramor brdu, u Repušnici, nalazi se OPG Glavica Antun Glavica prvi je biodinamički vinar koji od prošle godine na vinu ima znak Demeter, što je nadstandard za ekološku poljoprivredu, koji postoji od davne 1932. godine. Osim toga na šest ha vinograda, ima i Piwi sorte, koje su se pokazale zahvalne za uzgoj.. Kuša se i škrlet, graševina, frankovka i druga vina. Vlasnik OPG-a Antun Glavica stare je 'kleti' u vinogradima pretvorio u luksuzne kuće za odmor koje će uskoro otvoriti vrata brojnim turistima koji žele uživati u vinskom turizmu bez da pri tome sjedaju za volan. Dok boravite na ovom mjestu oduševit će vas podrumi - jedan klasičan i jedan potpuno moderan, ukopan u zemlju i zaštićen staklenim podom. Pogled je impozantan na izgled vinskog podruma gdje se nalaz više od tri tisuće butelja, ali i amfore u kojima odležava vino.
Nikica Romić imaklet Romić u selu Kutinska Slatina. Njegovi djed i baka - Drago i Nada prvo vino napravili su 1974 godine, a od 1980 godine u svojoj kleti počeli su primati i goste. Nikica je 2000. godine dedinu klet pretvorio u OPG i obrt koji je u Moslavini poznat po odličnom spoju vina i autohtone hrane. Na ovom mjestu može se kušati škrlet, graševinu ali i vinsku zvijezdu ovog domaćinstva vino Dragonada (Po djedu i baki Dragi i Nadi) koja odlično prati domaću hranu na tanjuru. U kuhinji ovog OPG-a kuha baka Nada (umirovljena kuharica koja je nekad kuhala u Petrokemiji priprema gablece svaki dan) a specijaliteti su joj kokošja juha s jetrenim knedlama, pečenja, vratina u škrletu, gulaš od divljači s domaćim knedlama.

Vinarija Košutić, osnovana je 2006.godine iako su joj temelji utisnuti daleko u prošlosti. Naime, u ovoj su se obitelji vinogradi sadili od davnina. Košutići uzgajaju graševinu, cabernet sauvignon, riesling, pinot bijeli, muškat žuti i naravno škrlet. U ovoj vinariji može se nazdraviti danu i čašom pjenušca Noel.
Pripremio: Tomislav Radić
foto: Nikola Zoko