Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Festival pjenušaca i jagoda

Na Plešivici najjačoj hrvatskoj vinskoj regiji po proizvodnji pjenušaca, 25. i 26. 5. 2024. održan je Festival pjenušaca i jagoda. Plešivičke vinarije otvorile su podrume za kušanje pjenušca i jagoda i drugih vina i jela. Ove godine sudjelovale su: vinarije: Dobra berba, Gregorić, Ivančić Griffin, Ivančić Winery, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Sirovica, Šember Tomac $ Bajda, Braje, OPG Damir Gregorić i Režek. Za jagode se pobrinula Udruga proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“.

Među sudionicima ovogodišnje manifestacije bila je i vinarija TOMAC & BAJDA nastala je 24. travnja 1982. godine, ženidbom Tome (Tomca) i Zvonimire (Bajda). Tomo Tomac, po zanimanju inž. strojarstva, bivši zaposlenik INE Naftaplina, sada umirovljenik, potječe iz poznate vinogradarske obitelji TOMAC iz Donje Reke, „priženio“ se supruzi Zvonimiri , prof. defektologije. Žive i rade sa sinovima Lovrom i Lukom, , u obiteljskoj kući „VILA BARICA“, u Jastrebarskom, U obje familije (Tomci i Bajdi) postojala stoljetna tradicija poljoprivredne proizvodnje: ratarstvo, stočarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo (nekoliko generacija).
Godine 1988. napušta se stočarstvo te se obitelj posvećuje vinogradarstvu i vinarstvu uz ratarstvo. Povećava se proizvodnja sadnjom novih nasada a , izgrađen je i mali podrum sa pilnicom (kušaonom vina). Od 1990. godine vino se stavlja u butelje pod etiketom Tomac & Bajda. To su mješavina sorti („Vila Barica“), Zeleni silvanac, Rajnski rizling, Sauvignon i pjenušavo vino, (klasičnom metodom) „TomBa“!

Obitelj se bavi tradicionalnim, prirodnim i ekološki održivim vinogradarstvom i vinarstvom. Već četvrtu godinu u prijelaznom su razdoblju ekološke proizvodnje, te bi ove godine trebali dobiti eko- certifikat!
Proizvodnjom pjenušavih vina počeli su se baviti ranih devedesetih godina, zahvaljujući pokojnom Inž. Franji Jambroviću (našem profesoru), Klubu prijatelja dobrog vina, (osnovan 1984. God.) koji je u to vrijeme djelovao na Plešivici, kao i pokojnom bratu Zvonimiru Tomcu.
Pjenušci su:TOMBA extra brut: 50% zeleni silvanac- 50% mješavina sorata iz vinograda starog 80 godina . odležao na kvascima četiri godine,TOMBA brut: 50% rajnski rizling - 50% mješavina sorata. odležao na kvascima jednu godinu! (prijelazno razdoblje eko-proizvodnje i TOMBA extra sec: 50% zeleni silvanac- 50% mješavina sorata iz vinograda starog 80 godina . odležao na kvascima pet godina.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić