Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Novo doba frankovke u Feričancima!
Klonskom selekcijom do najboljih rezultata

Stručnjaci vinarije Enosophia u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, na jednom od svojih najstarijih položaja - Srednjaku, na pet hektara novog vinograda zasadili su 25 tisuća sadnica frankovke izdvojene u selekciji iz svojeg starog nasada poznatog po vrhunskoj kvaliteti grožđa.
Tradicija uzgoja frankovke u feričanačkom vinogorju seže u doba Austro-Ugarske, a zanimljive priče dolaze iz Kurije Mihalović u kojoj je Franz List skladao neke od svojih najboljih skladbi upravo pijući feričanačku Frankovku.
U Feričancima frankovka daje vrhunske rezultate te zaslužuje ozbiljan znanstveni pristup selekcioniranju njezinih pozitivnih značajki.
„Projekt je od iznimne važnosti za budućnost feričanačkog, a i cijelog hrvatskog vinogradarstva. U suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, 2022. započeli smo označavanje elitnih trsova u našem najstarijem vinogradu frankovke iz 1973. Pratili smo njegova ampelografska obilježja kroz jednu sezonu i proveli zdravstveno testiranje – ELISA test, kako bismo bili sigurni da trsovi nisu zaraženi virusima. Nakon zimske rezidbe plemke smo dostavili u rasadnik, a nakon godinu dana proizvodnje ovog proljeća posadili prve sadnice naše frankovke. Trenutno smo pri kraju prve faze postupka masovne klonske selekcije.“ kaže Lucija Kovačević, glavna enologinja vinarije Enosophia.
Voditelj projekta, predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo izv. prof. dr. sc. Darko Preiner ističe kako je cilj selekcije izdvojiti klonove frankovke koji će imati vrhunske karakteristike prikladne za uzgoj na području Feričanaca. To je zahtjevan i dugotrajan proces, a prvi se rezultati očekuju kroz deset godina.
„Iznimnom kvalitetom frankovki u svim kategorijama već smo potvrdili kako smo najbolje podneblje za ovu sortu u Hrvatskoj, a to ćemo sada i znanstveno potkrijepiti. U našem podrumu u Feričancima nastaju izvrsne frankovke u svim kategorijama – od lepršavih pjenušaca, pitkih Rosea, laganih i voćnih Dika do kompleksnih Miraza i unikatnih predikatnih vina, pri tome mislim na našu nagrađivanu ledenu berbu frankovke koju u Hrvatskoj jedini proizvodimo“, kaže Martin Kovačević, direktor vinarije Enosophia.

Pripremio: Tomislav Radić
Fotografije: Enosophia