Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Hrvati mijenjaju navike - Mediteranska prehrana

Potrošnja ribe u Hrvatskoj i u EU upućuju na sve veće promjene u prehrambenim navikama i rastuću svijest o zdravlju.
„Povećanje svijesti o zdravstvenim prednostima konzumacije ribe, sve veća popularnost mediteranske prehrane te rastuća potražnja za održivim proizvodima ključni su faktori koji pokreću ovaj pozitivan trend.“ kazao je Lee Pleše, category manager Bosnić d.o.o. kompanije, dio ORKA Grupe. Pleše dodaje i da je sa povećanjem količine uzgojene ribe i njenoj sve većoj dostupnosti , riba postala financijski prihvatljivija i dostupnija za kućni budžet.

Sve se više prepoznaju zdravstvene prednosti konzumacije ribe, kao što su visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, proteina i drugih esencijalnih hranjivih tvari.To je dovelo do porasta potražnje za ribom i morskim plodovima, posebice među mlađim generacijama koje su svjesne važnosti zdrave prehrane.
Kombinacija različitih kulinarskih tradicija također dobiva na popularnosti. Fusion jela poput sushi burritos, Thai-style fish tacos i surf and turf postaju trend među mlađim generacijama. ORKA Grupa predvodi ovaj trend otvaranjem specijaliziranih prodavaonica delikatesnih plodova mora Fisherija i mesnica the meat, promovirajući inovativna jela koja kombiniraju morske plodove s mesom.
'Sea-to-table' iskustva također postaju sve traženija, jer potrošači žele znati odakle dolazi njihova riba i kako je ulovljena.

O uzletu u konzumaciji ribe u Hrvatskoj svjedoče i posljednji dostupni podaci Eurostata iz 2021. koji kažu da prosječni Hrvat pojede 20,8 kilograma ribe godišnje. Porast je to u odnosu na ranije godine kada je taj podatak iznosio 18,5 kilograma po osobi.
U EU, potrošačke navike također se mijenjaju. Prema podacima Eurostata, potrošnja ribe u EU pokazuje blagi rast tijekom godina, s prosječnih 22 kg po osobi 2015. na 24 kg po osobi godišnje. Potrošnja znatno varira među zemljama članicama, pa tako Portugal predvodi s visokih 59 kg po stanovniku godišnje, dok je najniža potrošnja u Češkoj sa samo 6 kg po osobi godišnje.

Ljeto 2024. godine donosi očekivano povećanje potražnje za svježom i smrznutom ribom, predviđaju u ORKA Grupi. Naglašavaju da je to posebno izraženo u turističkim odredištima gdje restorani bilježe pojačanu potražnju za popularnim vrstama ribe poput orade, brancina i plave ribe.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: ORKA