Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Na Plešivici berba grožđa za pjenušce

U tijeku je jedna od najranijih berbi grožđa u povijesti vinogradarstva na Plešivici. U većini tamošnjih vinograda berba je počela u danima oko blagdana Velike Gospe. Najveći broj vinogradara prvo bere grožđe za proizvodnju pjenušaca. Vinogradari su zadovoljni količinom i kvalitetom grožđa, pa se nadaju da će i ovogodišnja vina biti izvrsna.
„Naši zapisi ne bilježe ovako ranu berbu. Klimatske su promjene ubrzale sazrijevanje grožđa. Zahvaljujući tome grožđe ima predivne šećere i kiseline. Problem su visoke temperature zbog čega u podrum dolaze zagrijani moštovi. Unatoč tome vjerujem da ćemo ove godine uspjeti napraviti jako dobre pjenušce. Prvo se bralo grožđe sorti chardonnay i crni pinot koje nam čine osnove za proizvodnju pjenušaca. Tu je i nešto starih sorti koje upotrebljavamo radi svježine pjenušaca“, kazao je Drago Kurtalj iz vinarije Kurtalj.
Plešivički vinari su suglasni da im je ova godina išla na ruku. U proljeće je vinovoj lozi odgovarala količina kiše, a tijekom ljeta sunčano vrijeme.
„Naši su vinogradi smješteni na vrhu Plešivice gdje ima mnogo sunca, pa smo navikli na ranije berbe, pogotovo kad su u pitanju sorte grožđa za pjenušce. S berbom smo krenuli dva dana uoči Velike Gospe – na isti dan kao i 2017. godine. Uzgajamo internacionalne i domaće sorte grožđa. Portugizac koristimo za rosé i crni pjenušac, a müller-thurgau i chardonnay za bijele pjenušce. Pjenušci će biti izvrsni zbog optimalnih kiselina u grožđu, a zahvaljujući kvaliteti grožđa zadržat će sortne karakteristike“, rekao je Krešimir Ivančić iz vinarije Griffin.
Plešivički vinari posebno su sretni zbog činjenice da se ove godine nisu morali boriti s bolestima vinove loze.
„Po svim parametrima nama će ovo biti jedna od boljih berbi. Grožđe je zdravo. Što se tiče tretiranja vinograda i prskanja vinove loze, ove smo godine imali najmanje intervencija. U našim vinogradima prvo za vino beremo dio sivog pinota, a za rosé pjenušac grožđe crnog pinota i ono nekih starih sorti. Kao vinar ne mogu si dopustiti imati loše vino, no od ovogodišnje berbe moći ćemo stvoriti i izvrsna vina“, kazao je Franjo Kolarić iz vinarije Coletti.
Vinogradari s Plešivice procjenjuju da će glavninu berbe grožđa obaviti do sredine rujna. Vesele se poslu koji im nakon toga predstoji – onome u vinskim podrumima. Ne skrivaju uzbuđenje s kojim će pratiti kako se mošt pretvara u vino, te sve ostale korake koji prethode buteljiranju vina. Nadaju se da će finalni proizvod biti jednako dobar kao grožđe od kojeg nastaje.
Pjenušce plešivičkih vinara od grožđa iz prethodnih godina Zagrepčani i njihovi gosti moći će kušati na 3. BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske koji će se održati u zagrebačkoj Laubi u petak 25. listopada 2024. godine.
Plešivica je jedno od pet vinogorja Središnje bregovite Hrvatske. U toj su vinskoj regiji smještena i vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja te Moslavine. Središnja bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija, a udruga Bregovita Hrvatska je regionalna organizacija vinara i vinogradara za tu vinsku regiju.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Ante Gudelj