Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Dušik je najvažniji element u ishrani bilja koji određuje prinos i kvalitetu usjeva. Ovaj je element važan za mnoge procese u biljnim stanicama. Dušik je također glavni element klorofila koji provodi jedan od najvažnijih procesa na Zemlji - fotosintezu. Dušik je također glavna komponenta aminokiselina, RNA i DNA. Biljke mogu apsorbirati nitrate i amonijeve ione, ali atmosferski molekularni dušik nije dostupan biljkama.
Izazovi
Intenzivna obrada tla, povećane količine mineralnih gnojiva i nepoštivanje znanstvenih savjeta dovode do erozije tla i smanjenja plodnosti. Prekomjerna uporaba dušičnih gnojiva dovodi do promjena u ciklusu dušika, zagađuje podzemne vode i značajno doprinosi efektu staklenika. Poznato je da se samo oko 30 - 60 % mineralnog dušika koristi u ishrani bilja. Danas je izazov riješiti problem dušika u agroekosustavima minimiziranjem štete po okoliš, smanjenjem uporabe mineralnog dušika i poboljšanjem apsorpcije atmosferskog N.
Rješenje
Azofix Plus, mikrobiološki biostimulator za biljke, za učinkovitu fiksaciju atmosferskog dušika i osiguravanje nutritivnih potreba biljaka.

Pogodno za: žitarice, uljanu repicu, kukuruz, šećernu repu, povrće, voćke, bobičasto voće.
Način djelovanja
Tijekom faze fiksacije dušika, dušik ulazi u tlo iz atmosfere. Zemljina atmosfera sadrži velike količine dušikovog plina (N2), ali taj dušik nije dostupan biljkama jer biljke ne mogu apsorbirati plinoviti dušik. Kako bi biljke apsorbirale atmosferski dušik, N2 se mora transformirati fiksacijom dušika. Tijekom fiksacije, atmosferski dušik se pretvara u oblik koji je biljkama dostupan.
Bakterije Azofix Plus crpe energiju iz biljaka, a zauzvrat fiksiraju dušik u obliku koji je biljci dostupan. Fiksirani dušik prenosi se u druge dijelove biljke i koristi se za formiranje biljnog tkiva, omogućavajući biljci rast i iskorištavanje njene genetske produktivnosti. Bakterije slobodno žive u tlu i kontroliraju proces fiksacije dušika.
Prednosti i rezultati
• Smanjenje mineralnih dušičnih gnojiva za do 50 kg/ha aktivnog sastojka;
• Sintetizira biljne hormone rasta i vitamine B;
• Smanjenje nitrata;
• Bolja kvaliteta prinosa;
• Potiče biološku aktivnost tla;
• Poboljšava strukturu i sorpciju tla, režim vode i zraka u tlu;
• Može se koristiti na ekološkim gospodarstvima