Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Panel i okrugli stol Agrosunčane elektrane za poljoprivrednu i energetsku proizvodnju

Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) pozivaju na panel Agrosunčane elektrane za poljoprivrednu i energetsku proizvodnju, a potom i na istoimeni stručni Okrugli stol. Ova je tema dio programa međunarodne konferencije Dani Sunca koja se 25.-26. svibnja 2023. održava u hotelu Elaphusa u Bolu na Braču. 

Panel je na programu drugi dan konferencije 26. svibnja od 11:50 do 12:50, a nakon pauze za ručak na koji ste također pozvani, u 14.30 sati planiran je okrugli stol za dodatnu raspravu i pitanja.

Za praćenje panela i okruglog stola nije potrebno platiti kotizaciju. Zbog ograničenog broja mjesta dolazak je potrebno potvrditi na: sunnydays@oie.hr

Nedavno predstavljen prijedlog Zakona o prostornom uređenju prepoznao je potrebu za poticanjem energetske učinkovitosti te potrebu ulaganja u obnovljive izvore energije u Republici Hrvatskoj te prvi puta definira agrosunčane elektrane kao posebnu vrstu sunčanih elektrana. 

Prema prijedlogu Zakona, postavljaju se na poljoprivrednim površinama i omogućavaju kombinirano korištenje zemljišta s ciljem poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje električne energije iz sunčeve energije. Površine pogodne za njihovu gradnju su poljoprivredne površine na kojima se, uz uspostavu trajnih nasada ili u sklopu farmi, staklenika i plastenika, postižu ciljevi razvoja poljoprivredne djelatnosti. Isto tako, uvodi se jednostavnija procedura za ishođenje dozvole za agrosunčane elektrane.

Ove elektrane imaju velik potencijal ostvarivanja višestrukog benefita. "Zajedničkom raspravom možemo pronaći najbolja rješenja za istovremenu proizvodnju hrane i električne energije, uz osiguranje zaštite nasada i tla te ostvarivanje dodatnog prihoda i povećanje konkurentnosti poljoprivrednog gospodarstva", pozivaju iz OIE.