Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zbog čega su bor i sumpor važni za lucernu?

Lucerna je vrlo osjetljiva na manjak bora i "veliki je potrošač" bora (30 - 80 ppm razina u listu). U situacijama visokog prinosa gnojidba borom (B) postaje sve važnija za lucernu.

Važnost gnojidbe borom

Kada razine padnu ispod 20 ppm, prinosi i razine proteina bit će smanjeni. Bor je važan u usvajanju dušika i stvaranju proteina. Nedostatak bora u lucerni utječe na razvoj stanica, može uzrokovati skraćeni razmak među čvorovima i skupljanje vršnog lišća. Ozbiljni nedostaci mogu uzrokovati odumiranje točke rasta. Dodaci cinka, mangana i željeza također mogu biti korisni u kombinaciji s borom.   

Uvjeti koji dovode do nedostatka bora (B)

Bor je vrlo topiv u vodi i pokretljiv u tlu. Nedostaci su povezani s tipom tla, sadržajem organske tvari, količinom oborina i pH. Dobro do prekomjerno drenirana pjeskovita tla su najosjetljivija na nedostatak bora. Velika količina oborina ili pretjerano navodnjavanje mogu isprati bor iz zone korijena.

Dostupnost bora također se smanjuje s povećanjem pH tla, osobito u alkalno-vapnenačkim tlima. Apsorpcija bora se smanjuje u uvjetima suše. Bor preuzima korijenje biljke protokom mase. To znači da kada korijenje apsorbira vodu iz tla, bor u otopini tla teče u korijenje biljke (u suši se javlja manjak bora). 

Ključno vrijeme primjene i doze

Bor se može primijeniti na tlo kao mješavina gnojiva s fosforom, kalijem i sumporom kada je lucerna u stanju mirovanja. Međutim, bor se može primijeniti lakše folijarno i apsorbirati lišćem lucerne. 

Prilikom odabira bora potrebno je uzeti u obzir mobilnost folijarno primijenjenog bora. Dok se bor prilično dobro kreće u tlu te lako usvaja u biljku, unutar biljke nastoji se brzo vezati za strukture staničnih stijenki, što rezultira smanjenom pokretljivošću. Translokacija bora do točaka rasta bitna je za učinak folijarno primijenjenog bora (dobro je koristiti bor u kombinaciji s kalcijem (CALCIBOR 2L/ha) budući da su u sinergiji te na taj način bor će puno brže doći do točke rasta).

Važnost sumpora kod uzgoja lucerne

Primjenu sumpora mnogi uzgajivači zanemaruju iii potpuno izostavljaju jer pokušavaju smanjiti troškove, nesvjesni njegove ključne uloge u proizvodnji visokokvalitetnog usjeva lucerne.

Sumpor zajedno s dušikom je učinkovit u stvaranju aminokiselina koje čine protein. Omjer sumpora prema dušiku mora biti 9-1. Sumpor je kritična komponenta u aminokiselinama koje čine protein, tako da sadržaj proteina lucerne biti će niži kada se u biljci pojavi nedostatak sumpora. Značajna je korelacija izmedu primijenjenog sumpora i ukupne kvalitete krme, a ne samo proteina.

Jedan od primarnih razloga zašto se lucerna naširoko koristi kao krmna kultura je njezin visok sadržaj proteina. Lucerna mliječne kvalitete sadržavat će 20% ili više proteina, ovisno o vremenu košnje. Ova visoka količina proteina značajno smanjuje količinu dodatnih proteina koje farma mora kupiti. Kako bi proizvela ovu količinu proteina, biljka mora imati lako dostupan sumpor.

Folijarni tretman

Nakon prve košnje (visina lucerne od 5-10 cm):

  • MOLBOR (bor+cink+molibden) 2 L/ha + 0,3 - 0,5  l/ha
  • BIOPLEX (stimulator porasta) + 1 dcl/ha
  • INEX (okvašivač)

Nakon druge košnje i svake sljedeće (visina lucerne od 5-10 cm):

  • AGROFOL 650 (15% dušik + 60% sumpor)  3 l/ha
  • ASCOLEG 0,8-1 l/ha  (aminokiseline + modrozelene alge) + 1 dl/ha
  • INEX (okvašivač)

foto: Depositphotos/clintonweaverphotos