Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kontaktni insekticidi ne rješavaju problem? Evo što koristiti

Azatin EC je novi insekticid na tržištu zaštite bilja. Aktivna tvar azadirektin (26 g/l) dobivena je iz sjemena stabla Neem (Azadirachta indica). Najkoncentriranije je sredstvo na bazi azadiraktina na tržištu. Azatin ne djeluje na način da ubija kukca, već ga zaustavlja u rastu i razvoju.

Regulator rasta i razvoja, ali i repelent širokog spektra insekata

Proizvod se koristi špricanjem po biljci, gdje dolazi u kontakt s insektom. Kukac gubi nagon za razmnožavanjem, prestaje s ishranom. Proizvod prekida ciklus odlaganja jaja i daljnji napad na biljku, čime zaustavlja stvaranje novih generacija. Prekida se proces presvlačenja kukca iz jednog oblika u drugi, a time se prekida stvaranje novih generacija, gdje nema više štetnog djelovanja.

Ovakav način je vrlo bitan kod štetnika velikih populacija, sposobnosti odlaganja jaja i brzog oporavka. Kod takvih insekata kao što su uši i sl., upotreba kontaktnih insekticida ne rješava problem. Kod takvih insekticida ubija se odrasla populacija, a za par dana opet imamo novu, koja se u međuvremenu razvila iz naokolo položenih jaja, na koje insekticid nije djelovao. Azatin EC savršeno rješava svojim mehanizmom djelovanja navedeni problem. Upotrebom proizvoda Azatin EC, djelujemo na jedan skroz drugačiji način.

Sredstvo Azatin EC  dozvoljeno je u eko uzgoju i registrirano u FIS bazi MPŠ.

Primjena prskalicom ili kroz sustav navodnjavanja

Karenca proizvoda je vrlo kratka: 1, 3 ili 7 dana ovisno o kulturi, što je vrlo značajno kod povrtnih kultura. Period između dva branja biti će pokriven karencom, i neće biti problema kod sigurnosti hrane prilikom idućeg branja i plasiranja na tržište. Na ukrasnom bilju nije primjenjiva karenca.

Maksimalni broj tretiranja u sezoni je 3-5 puta ovisno o kulturi, što je opet više nego dozvoljenih 2 puta kod ostalih insekticida, čime dobivamo veću mogućnost kombiniranja proizvoda u sustavu zaštite. Doza primjene je 1-1,5 l/ha (agrumi 0,75-1,5 l/ha).

Proizvod se primjenjuje po listu prskalicom ili kroz sustav navodnjavanja, što ga čini jedinim sredstvom na bazi azadirachtina s dozvolom za primjenu kroz sustave za navodnjavanje u zaštićenim prostorima. Primjenom kroz sustav za navodnjavanje povećana je učinkovitost zaštite u korijenovom sustavu, čime se biljke potpunije štite uz postojeću folijarnu aplikaciju.

Djeluje na razne insekte

Azatin EC koristi se za zaštitu u povrćarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, cvijeću i ukrasnom bilju.

Djeluje na razne insekte poput: lisne uši (Aphididae), štitasti moljci (Aleyrodidae), južnoamerički moljac rajčice (Tuta absoluta), resičari (Thripidae), sovice (Noctuidae), krumpirova zlatica
(Leptinotarsa decemlineata), muhe lisni mineri (Liriomyza spp.), štitasti moljci (Aleyrodidae), kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis), gusjenica leptira (Lepidoptera) i dr.

Kada se pomiješa s nekim drugim insekticidom kontaktnog djelovanja kao Asset five, dobivamo vrlo dobro dugoročno djelovanje. Kontaktni insekticid riješiti će odrasle oblike koji upravo čine štetu, a Azatin će zaustaviti nezrele, ličinke i jaja.

Proizvod odmah počinje djelovati u trenutku gutanja i kontakta. Djeluje u zatvorenim i vanjskim prostorima te zaustavlja buduće zaraze ciljajući mlade jedinke štetnika.

Prednosti proizvoda

  • Štiti povrtne i hortikulturne usjeve od oštećenja kukcima
  • Primjena po listu i kroz sustav navodnjavanja
  • Odmah počinje djelovati za suzbijanje nezrelih štetnika
  • Djeluje kao sredstvo odvraćanja i hranjenja
  • Dozvoljen u eko uzgoju

Kontakti za više informacija

Za dodatnih pitanja ili savjetovanja u vidu primjene javite se timu Andermatt Bioinput na:

mail bioinput@andermatt.hr ili telefon +385 91 602 4930+385 91 731 0708.

foto: Martina Pavlović