Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako protiv jabučnog savijača na ekološki način?

Danas, u vrijeme kada se traži učinkovita alternativa kemijskim pesticidima do sve većeg značaja dolaze biološki insekticidi koji su se pokazali učinkovitima i odličnima u profesionalnim voćnjacima.

Jabučni savijač (Cydia pomonella) najvažniji je štetnik u intenzivnim nasadima jabuke

Protiv ovog štetnika provodi se veći broj tretiranja godišnje. Gusjenice čine štetu plodovima, koji gube tržišnu vrijednost i nemogućnost prodaje. Najprije oštećuju plod samo površinski, a kasnije buše hodnik sve do jezgre gdje izgrizaju sjemenke jabuke. Hodnici su puni izmeta kojeg izbacuju kroz otvor. Napadnuti nezreli plodovi otpadaju, dok je preostalima kvaliteta značajno smanjena zbog crvljivosti.

U Hrvatskoj jabučni savijač ima redovito dvije generacije, ali zbog klimatskih promjena dolazi do pojave i treće generacije.

Za pravilnu obranu treba znati kada se pojavljuje i kako napada

Prva generacija započinje izlijetanje leptira krajem travnja i traje sve do kraja lipnja. Nakon odlaganja jaja, gusjenice se ubušuju u plodove gdje se razvijaju.

Druga generacija leptira leti od polovice srpnja do polovice kolovoza, gdje također odlaže jaja na plodove u koje se zatim ubušuju gusjenice. U vrijeme zriobe plodova, gusjenice izlaze i odlaze na mjesto prezimljavanja (pukotine na stablu, tlo).

Znači, leptir odlaže jaja od kraja travnja do kraja kolovoza, i to je period kada moramo imati ciljanu obranu.

Prvi i originalni proizvod na bazi granulovirusa

Madex se sastoji od virusa koji napada isključivo jabučnog savijača i to njegovu gusjenicu u ranim stadijima razvoja, što znači da je proizvod potpuno selektivan i da ne djeluje na druge kukce u nasadu, bilo korisne bilo štetne.

Da bi proizvod djelovao, moramo ga nanijeti prije pojave gusjenica, kako bi one početkom svoje ishrane unijele u tijelo aktivnu tvar (granulovirus), nakon čega dolazi do blokade ishrane i ugibanja gusjenica.

Proizvod nije štetan za pčele i druge korisne insekte.

Preporuke za primjenu Madoxa

  • Proizvod se primjenjuje u nasadu svakih 8-14 dana, gdje ciljamo početak pojave generacije.
  • Tijekom sezone dozvoljeno je 6 puta primijeniti proizvod, što je 3 puta po jednoj generaciji.
  • Sredstvo je kompatibilno s programima integrirane zaštite u voćarstvu, a sam proizvod ima dozvolu za uporabu u ekološkoj poljoprivredi, te je upisan u FIS bazu.
  • Veliki broj konvencionalnih voćara koristi ovaj proizvod u svojim programima zaštite dodajući Madex u minimalnim količinama u tank sa kemijskim insekticidom u svrhu smanjenja pojave rezistentnosti kemijskih proizvoda.
  • Preporučena doza je 100 ml/ha.
  • Proizvod je otporan na veću količinu oborina (do 90 mm kiše).

Kontakti za više informacija

Za dodatna pitanja ili savjetove javite se timu Andermatt Bioinput na:

mail bioinput@andermatt.hr, telefon +385 91 602 4930+385 91 731 0708 ili posjetite web www.andermatt.hr

foto: Depositphotos/ChWeiss