Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Revolucionarne Zele'N'Ax smjese za zelenu gnojidbu

Zelena gnojidba je odavno prepoznata kao jedna od ključnih praksi u održivoj poljoprivredi, koja obogaćuje tlo, poboljšava strukturu tla i smanjuje eroziju. Uvođenjem inovativnih smjesa za zelenu gnojidbu pod nazivom Zele'N'Ax, poljoprivrednici sada imaju priliku dodatno unaprijediti kvalitetu svoga tla, a samim time i kvalitetu svoje proizvodnje podići na viši nivo. 

Zele'N'Ax je novi brend Axereal grupacije, uključuje smjese za zelenu gnojidbu koje kombiniraju različite biljke poznate po svojim blagotvornim svojstvima za tlo. Sadrže kombinaciju mahunarki, trava i drugih pokrovnih usjeva koji sinergijski djeluju na poboljšanje plodnosti tla. Formulirane su kako bi bile jednostavane za korištenje, prilagodljive različitim tipovima tla i klimatskim uvjetima te ekonomski isplative za poljoprivrednike.

Zele'N'A'x Lowcost

Smjesa se sastoji od bijele kasne gorušice (66%), facelije (17%) i gizotije (17%). Svaka od ovih komponenti je jednogodišnja kultura i karakteriziraju ih niski zahtjevi – brzo i lako nicanje u svim uvjetima! Smjesa koja razvija dobru nadzemnu biomasu a također i dobar korijenov sustav te popravljaju strukturu tla. 

  • Niska sjetvena norma: 6 kg/ha 
  • Vrijeme sjetve: tijekom kolovoza
  • Dubina sjetve: 1-2 cm
  • Slijedeći usjev: jare i ozime kulture

💡 Dobro je znati: izmrzavanje već pri pojavi prvog mraza od 0°C (gizotija) do -10° za faceliju

Zele'N'Ax Easy

Smjesa za zelenu gnojidbu koja sadrži 70% leguminoza (aleksandrijska djetelina) i 30% kineske rotkve. Jednogodišnja smjesa za zelenu gnojidbu koja popravlja strukturu tla. Djetelina veže dušik iz okoline i ostavlja ga u tlu za sljedeću kulturu, dok kineska rotkva razbija kompaktna tla i čini ih rastresitijima. Ovakva biomasa ima nizak C:N odnos što znači da je nizak sadržaj lignina te se biljni ostaci brzo mineralizuju. 

Preporučen rok za sjetvu je odmah nakon žetve ozimih kultura pa sve do kraja kolovoza. Ukoliko se sjetvi pristupi odmah nakon žetve, biljna masa se brzo razvija i već nakon 2 meseca može se zaorati. Na taj način sljedeća kultura opet može biti neka ozima kultura.

  • Sjetvena norma: u optimalnim uvjetima 5kg/ha, u manje optimalnim uvjetima 10kg/ha
  • Dubina sjetve: 2 cm
  • Sljedeći usjev: jara ili ozima kultura

💡Dobro je znati: izmrzavanje već pri pojavi prvog mraza od -7°C

Zele'N'Ax Premium

Smjesa za zelenu gnojidbu koja razvija dobru biljnu masu i popravlja strukturu tla. Ukoliko se ostavi na njivi do kasno u jesen, ona može poslužiti kao odličan pokrivač tla tijekom zime. Sastoji se od 4 komponente pri čemu polovicu čine leguminoze: etiopijska gorušica (25%), facelija (15%), piskavica (35%), te aleksandrijska djetelina (25%). 

Piskavica i aleksandrijska djetelina pripadaju leguminozama te kao takve vežu značajnu količinu dušika iz okoliša i ostavljaju ga sljedećoj kulturi.

Etiopijska gorušica brzo klija i niče, te razvija široke listove koji brzo pokrivaju tlo. Široki listovi su konkurentni nad korovima i onemogućuju njihovo nicanje sve do sjetve sljedeće kulture. Cijela smesa se sastoji od sitnih zrna te dobivamo ujednačenu sjetvu i brzo nicanje. Visina biomase je maksimalno 70-90 cm, te se može ostaviti da prezimi ( izmrzavanje na -10°C) ili se krajem zime može uništiti valjanjem ili tanjuranjem.

  • Vrijeme sjetve: nakon žetve ozimih usjeva pa sve do kraja kolovoza 
  • Sjetvena norma: 10 kg/ha 
  • Dubina sjetve: 1-2 cm 
  • Sljedeći usjev: jare kulture (kukuruz, suncokret, soja)

Prednosti upotrebe Zele'N'Ax smjesa

  1. Obogaćivanje tla hranjivim tvarima: Leguminoze u Zele'N'Ax smjesama imaju sposobnost vezanja atmosferskog dušika, čime obogaćuju tlo ovim esencijalnim hranjivom. To smanjuje potrebu za dušičnim gnojivima i smanjuje troškove proizvodnje
  2. Poboljšanje strukture tla: Trave i druge biljke u smjesi pomažu u poboljšanju strukture tla, povećavajući njegovu prozračnost i sposobnost zadržavanja vode.
  3. Kontrola korova: Zele'N'Ax smjese razvijaju dobru lisnu biomasu te dobro pokrivaju tlo, pomažu u suzbijanju rasta korova, smanjujući potrebu za herbicidima.
  4. Erozija tla: Korištenje Zele'N'Ax smjesa smanjuje eroziju tla zahvaljujući gustoj korijenskoj mreži koja stabilizira tlo.
  5. Bioraznolikost: Ove smjese potiču bioraznolikost na poljima, stvarajući povoljno okruženje za korisne insekte i mikroorganizme.

Sjetva

Optimalno vrijeme za sjetvu zelene gnojidbe kreće se od lipnja do kraja kolovoza. Uzimajući u obzir da je predusjev ozimi usjev, sjetvu zelene gnojidbe može se izvršiti odmah nakon žetve predusjeva. Za uspješno nicanje i klijanje, ključna je dobra vlažnost sjemenskog sloja. Rana sjetva u lipnju osigurava dobar razvoj zelene biomase te omogućava jesensku sjetvu ozimih usjeva.

Datum sjetve zelene smjese određuje se prema plodoredu, a razlikujemo dva modela:

  1. Zelena smjesa duže vegetacije: Potrebno je 6-8 mjeseci za razvoj biomase i korijena. Ove prezimne smjese služe kao međuusjevi između ozimih i jarih usjeva, pokrivajući i štiteći tlo tijekom zime.
  2. Zelena smjesa kratke vegetacije: Potrebna su 2-4 mjeseca za razvoj biomase i obično se koristi između dva ozima usjeva. Prednosti uključuju:
  • manjenje akumulacije biljnih bolesti u tlu
  • povećanje prinosa za 2-6% zahvaljujući akumulaciji hranjivih tvari
  • poboljšanje sadržaja humusa u tlu

 

Više informacija

Zele'N'Ax smjese za zelenu gnojidbu predstavljaju značajan korak naprijed u održivoj poljoprivredi. Svojim inovativnim pristupom i brojnim prednostima, Zele'N'Ax može pomoći poljoprivrednicima da unaprijede kvalitetu tla, smanje troškove proizvodnje i doprinesu očuvanju okoliša. Isprobajte Zele'N'Ax i uvjerite se u njegove prednosti za vaše poljoprivredno gospodarstvo.

Za više informacija o Zele'N'Ax smjesi, posjetite našu web stranicu ili kontaktirajte naše stručnjake koji vam mogu pružiti savjete i podršku u implementaciji ove inovativne gnojidbene metode.

foto: Axereal