Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Spriječite trulež plodova koštičavog voća!

Bayer Voćarski Dnevnik  09.06.2023., obavijest proizvođačima koštičavog voća!

Uzročnici smeđe truleži plodova koštičavog voća (Monilinia fructigena, Monilinia fructicola) uzrokuju značajne ekonomske štete i velike gubitke proizvođačima. Nakon obilnih kišnih razdoblja i optimalnih temperatura pojava ovih bolesti na plodovima sigurno je izvjesna.

Preventivna zaštita za kontrolu bolesti plodova koštičavog voća

Osim agrotehničkih mjera, uklanjanja “mumificiranih” plodova, održavanje krošnje rezidbom te primjena insekticida, za uspješnu kontrolu bolesti potrebno je koristiti i preventivne fungicide, prije najavljenih oborina i to u fazi promjene boje plodova i neposredno prije dozrijevanja. Prije dozrijevanja treba voditi računa o karenci te koristiti fungicide kratke karence.

Teldor®

U fazi promjene boje plodova preporuka je koristiti fungicid Teldor® SC 500. Teldor® SC 500 registriran je na trešnji, breskvi, šljivi, marelici u dozi od 1,5 L/ha uz kratku karencu od svega 3 dana!

Serenade® Aso

Kako bi zaštitu od spomenutih patogena osigurali i tijekom dozrijevanja i berbe, preporuka je koristiti biološki fungicid Serenade® ASO. Serenade® ASO QST 713 biološki je fungicid i baktericid koji pruža fleksibilnost kod primjene neposredno prije i za vrijeme berbe, ne ostavlja „rezidue“ i nema karence!

Bakterija Bacillus amyloliquefaciens soj QST 713 uništava stanične membrane patogena, potiče obrambeni mehanizam i osigurava stabilan prinos i zdrave plodove. Primjena Serenade® ASO produžuje vijek trajanja plodova te se ubrani plodovi duže čuvaju i zadržavaju svjež izgled!

Serenade® ASO registrirana je na trešnjama, višnjama, breskvi, nektarini, marelici, šljivi u dozi 4-8 L/ha. Može se primijeniti 6 puta uz razmake od 5 dana ovisno o vremenskim prilikama. Serenade® ASO treba primjenjivati preventivno, a za dobru učinkovitost ključna je kvalitetna aplikacija i dobra pokrovnost biljnih dijelova!

Ne zaboravite provesti zaštitu i od štetnika

Osim fungicida za uspješnu kontrolu uzročnika truleži plodova, važno je i suzbijanje štetnika - trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi) i sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata) koje pričinjaju štetu u fazi promjene boje plodova. Za suzbijanje spomenutih štetnika preporučujemo insekticid Decis® 100 EC.

Insekticid Decis® 100 EC koristiti u dozi od 0,175 L/ha te voditi računa o karenci koja iznosi 7 dana za trešnju, breskvu i nektarinu!

Za sve dodatne informacije, obratite se Bayerovim expertima na agro.info@bayer.com

foto: Bayer/Depositphotos: orestligetka.ukr.net