Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Napravite gnojivo od žetvenih ostataka i povećajte plodnost tla

Završetak proizvodnog ciklusa i žetve ozimog i proljetnog strništa pravo je vrijeme za provođenje ozbiljnih koraka u poboljšanju kvalitete i plodnosti tla. Kad se gliste vrate na polje, tada ćete znati da je kvaliteta tla stvarno bolja i da je u njoj povećan sadržaj humusa. Kako to postići?

Žetveni ostaci = besplatno gnojivo

Kad žetva završi, proizvođač ima dvije mogućnosti: organsku tvar koja je ostala na poljima vratiti u tlo ili to ne učiniti. Rezultat odluke je jasan – poboljšanje stanja zemljišta ili njegovo pogoršanje.

Kada se žetveni ostaci pomiješaju sa zemljom, onda je gnojimo na prirodan način i koristimo ono što već imamo na parceli (besplatno gnojivo). Ako to ne učinimo, sutra ćemo imati tla lošije strukture. Takva tlas su teška za obradu i zahtijevaju primjenu znatno veće količine mineralnih gnojiva.

Razgradnja žetvenih ostataka može biti brža i učinkovitija

Proizvođač koji se odluči zaorati žetvene ostatke može ubrzati proces razgradnje dodavanjem onoga što je tlu za to potrebno - odabranih mikroorganizama. Za razgradnju i pretvaranje žetvenih ostataka u hraniva koja su kasnije dostupna biljkama prvenstveno je gljiva Trichoderma harzianum - ona razgrađuje spojeve koji su u prirodi najteže razgradivi (celuloza i pektin).

Ova gljiva u kombinaciji s pažljivo odabranim bakterijama (Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus licheniformis i Bacillus megaterium) ubrzava proces razgradnje žetvenih ostataka. Na taj se način u tlu stvaraju zalihe hrane koje će biti značajan izvor hraniva za naredne usjeve. Osim toga, Pseudomonas putida pretvara teže razgradljive ostatke u humus. Ne samo da ćete na taj način osigurati više hranjivih tvari za biljke, već ćete s vremenom dobiti tla koja su lakša za obradu i imaju izvrsnu strukturu. I što je najvažnije - imaju veći sadržaj humusa

BioPlug - dokazana i učinkovita razgradnja žetvenih ostataka

Tvrtka Biofor System već 12 godina poljoprivrednim proizvođačima nudi rješenje koje daje rezultate što se i dokazalo upravo na njihovim parcelama.

BioPlug sadrži sve mikroorganizme koji su potrebni za brzu i učinkovitu razgradnju žetvenih ostataka. Primjena ovog mikrobiološkog pripravka ima sličan učinak kao i primjenom stajnjaka.

Preparat BioPlug izvrsna je zamjena za stajnjak u konvencionalnoj proizvodnji, ali ima i eko certifikat.

Rezultati primjene BioPlug-a su:

  • raspadnuti žetveni ostaci (besplatna hrana već u sljedećoj sezoni)
  • povećana mikrobiološka aktivnost u tlu
  • rahlije tlo koje se lakše obrađuje i toplije je u proljeće
  • povećan sadržaj humusa

Povratak glista na polja jedan je od najočitijih dokaza djelovanja ovog pripravka na tlo. One su pravi pokazatelj poboljšanja stanja tla, a njihova će aktivnost i dalje u velikoj mjeri utjecati na kvalitetu tla.

Računica je jasna

Žetveni ostaci predstavljaju spremnik mikro i makroelemenata i mogu biti jedan od najvažnijih izvora hraniva za ishranu bilja - ali samo ako se pravilno tretiraju i koriste. Prskanjem žetvenih ostataka preparatom BioPlug, hraniva koja se nalaze u žetvenim ostacima postaju dostupna biljkama već u idućoj sezoni.

Korištenjem hraniva dobivenih iz žetvenih ostataka smanjuje se potreba za primjenom mineralnih gnojiva. Na taj način se povećava isplativost proizvodnje. Kontinuiranom primjenom mikrobiološkog pripravka BioPlug imamo proizvodnju koja je ekonomski opravdana. Kao bonus dobivamo plodnije tlo s većim sadržajem humusa

Kada i kako primijeniti BioPlug?

Primjenjuje se tako da se u 200 l vode doda 5 l pripravka. To je količina koja je dovoljna za prskanje površine od 1 ha.

BioPlug se može miješati sa svim pesticidima.

Nakon prskanja potrebno je u roku od 30 dana žetvene ostatke pomiješati s tlom (oranjem, posipanjem i sl.). Preporuča se usitniti žetvene ostatke prije upotrebe BioPluga.

Kontinuirana primjena BioPluga u količini od 5 l/ha dugoročno utječe na isplativost proizvodnje te poboljšanje kvalitete i zdravstvenog stanja tla. 

Kontakt

Zastupnik za Hrvatsku - Fito Promet d.o.o.:
Prodajni savjetnik - Božo Kvesić, dipl. ing. agr., +385 98 295 715.

foto: Biofor System

#BioPlug