Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Napravite đubrivo od žetvenih ostataka i povećajte plodnost zemlje

Kraj proizvodnog ciklusa i žetva ozimih i jarih strnina je pravo vreme da preduzmemo ozbiljne korake kako bismo poboljšali kvalitet i plodnost zemljišta. A kada se gliste vrate na njivu, onda ćete znati da je kvalitet zemljišta zaista bolji i da je povećan sadržaj humusa u njemu. Kako da to postignete?

Žetveni ostaci = besplatno đubrivo

Kada se završi žetva, proizvođač ima dve opcije: da zemlji vrati organsku materiju koja je ostala na njivama ili da to ne uradi. Rezultat odluke je jasan - poboljšanje stanja zemljišta ili njegovo pogoršanje.

Kada se žetveni ostaci pomešaju sa zemljom, tada je đubrimo na prirodan način i koristimo ono što već na parceli imamo (besplatno đubrivo). Ukoliko to ne uradimo, sutra ćemo imati zemljišta koja imaju lošiju strukturu: teško se obrađuju i zahtevaju primenu mnogo veće količine mineralnih đubriva.

Razgradnja žetvenih ostataka može biti brža i efikasnija

Proizvođač koji odluči da žetvene ostatke zaore može da ubrza procese razgradnje dodavanjem onoga što je zemljištu za to potrebno - odabrane mikroorganizme. Specijalisti za razgradnju i pretvaranje žetvenih ostataka u hraniva koja su kasnije dostupna biljkama su pre svega gljiva Trichoderma harzianum - razgrađuje jedinjenja koja se u prirodi najteže razgrađuju (celuloza i pektin).

Ova gljiva u kombinaciji sa pažljivo odabranim bakterijama (Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus licheniformis i Bacillus megaterium) ubrzava proces razgradnje žetvenih ostataka. Na taj način se u zemljištu stvaraju zalihe hrane koje će biti značajan izvor hraniva za naredne kulture. Dodatno, Pseudomonas putida transformiše teže razgradive ostataka u humus. Ne samo da će se na ovaj način obezbediti više hraniva za biljke, već će se i vremenom dobiti zemljišta koja su lakša za obradu i imaju odličnu strukturu. I ono što je najvažnije - imaju veći sadržaj humusa

BioPlug - proverena i efikasna razgradnja  žetvenih ostataka

Domaća kompanija Biofor System već 12 godina poljoprivrednim proizvođačima nudi rešenje koje daje rezultat, a koji je dokazan upravo na njihovim parcelama.

BioPlug sadrži sve mikroorganizme koji su potrebni da se razgradnja žetvenih ostataka odvija brzo i efikasno. Primena ovog mikrobiološkog preparata ima efekat sličan onome koji se dobija kada se primenjuje stajsko đubrivo.

Rezultati primene BioPluga su:

  • razloženi žetveni ostaci (besplatno hranivo već u narednoj sezoni);
  • povećana mikrobiološka aktivnost u zemljištu;
  • rastresitije zemljište koje se lakše obrađuje i toplije je u proleće;
  • povećan sadržaj humusa.

Povratak glista na njive jedan je od najočiglednijih dokaza efekta koji ovaj preparat ima na zemljište. Gliste su pravi pokazatelj poboljšanog stanja zemljišta, a one će svojom aktivnošću i dalje nastaviti da utiču na kvalitet tla u velikoj meri.

Računica je jasna

Žetveni ostaci predstavljaju rezervoar mikro i makroelemenata i mogu biti jedan od najvrednijih izvora hranljivih materija za ishranu biljaka - ali samo pod uslovom da se pravilno tretiraju i iskoriste. Prskanjem žetvenih ostataka preparatom BioPlug, hraniva koja se nalaze u žetvenim ostacima već u narednoj sezoni postaju dostupna biljkama.

Korišćenjem hraniva koje dobijemo iz žetvenih ostataka, smanjuje se potreba za unošenjem mineralnih đubriva. Na taj način se povećava isplativost proizvodnje. Kontinuiranom primenom mikrobiloškog preparata BioPlug, imamo proizvodnju koja je ekonomski opravdana. Kao bonus dobijamo plodnije zemljište sa većim sadržajem humusa. 

Kada i kako primeniti BioPlug?

Primenjuje se tako što se na 200 litara vode doda pet litara preparata. To je količina koja je dovoljna da se isprska površina od jednog hektara.

BioPlug može da se meša sa svim pesticidima i totalnim herbicidima.

Nakon prskanja, potrebno je da se žetveni ostaci pomešaju sa zemljom u roku od 30 dana (oranjem, tanjiranjem, itd.). Preporuka je da se žetveni ostaci pre upotrebe BioPluga usitne.

Kontinuirana primena BioPluga u količini od 5 l/ha dugoročno utiče na isplativost proizvodnje i poboljšanje kvaliteta i zdravlja zemljišta. 

Saznajte više o tome kako kontinuirana primena mikrobioloških đubriva Biofor unapređuje kvalitet zemljišta na njivama i povećava prinose klikom na link 👉 ovde ili pozovite 📱 065 202 39 01.

Rezultate iz proizvodnje, iskustva proizvođača, savete i novosti pratite na Facebook i Instagram stranicama kompanije Biofor System. 

#BioPlug

Foto: Biofor System