Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Bakterioze pasulja i boranije - zaštita u cvetanju postrnih useva

Saveti eksperata sektora “Agronomija” kompanije KITE doo Novi Sad.

Jedan od činilaca smanjenja prinosa i kvaliteta pasulja i boranije su fitopatogene bakterije koje prouzrokuju simptome na listovima, stablu, mahunama i semenu.

U Republici Srbiji zabeleženo je dominatno prisustvo Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli - prouzrokovača obične bakteriozne plamenjače i Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola -prouzrokovač oreolne pegavosti (plamenjače) lišća i masne pegavosti mahuna boranije i pasulja.

Simptomi kod zaraženih biljaka su prisutni na svim nadzemnim organima. Prvo se javljaju vlažne pege, koje se šire i spajaju, potom se suše i dobijaju mrku boju, dok obod pega ostaje žut. Ukoliko dođe do infekcije mahuna, kod genotipova sa belom semenjačom nastaju žučkaste pege, dok se jače zaraženo seme smežurava. Karakterističan je i bakterijski eksudat koji je prisutan kod sveže obrazovanih pega. Infekcija semena koja kao simptom ima smežuranost, za posledicu ima slabo klijanje i razvoj obolelih biljaka.

Uzimajući u obzir činjenicu da primena bakarnih preparata u cvetanju dovodi do odbacivanja cvetova, preporuka kompanije KITE DOO u cilju kontrole bakterijskih oboljenja u cvetanju pasulja i boranije je upotreba preparata Zirmang( https://www.kitedoo.rs/agronomija/zirmang/ ), praškastog neorganskog đubriva na bazi nano čestica cinka (Zn) i mangana (Mn) u kombinaciji sa zeolitom. Preporučena doza je 1,5 kg/ha 2 – 3 puta u toku vegetacije i to pred cvetanje u toku i posle cvetanja.

Prvi simptomi nedostatka mangana javljaju se na mladim listovima u vidu hloroze koja se širi od ivice lista ka glavnom lisnom nervu. U slučajevima izraženog nedostatka mangana tkivo zahvaćeno hlorozom vremenom odumire, što smanjuje fotosintetsku aktivnost. Simptomi nedostatka cinkasu smanjenje listova, skraćenje internodija (stvara se rozeta), na listovima se javljaju razne deformacije, hlorotične pege i nekroza.
Upotreba Zirmang doprinosi jačanju odbrambene sposobnosti biljaka prema bakterijskim patogenima.

Za detaljne informacije – Pozovite sektor “Agronomija” kompanije KITE DOO:
📱 Stručna podrška: 063/ 865 77 21 ; 063/ 291 168
📱 Severna Bačka: 062/80 15 892
📱 Severna Bačka i Severni Banat: 063/291 312
📱 Zapadna Bačka: 069/10 22 979
📱 Srednji Banat i Južna Bačka: 069/20 10 047
📱 Zapadna Bačka i Južna Bačka: 063/563 891
📱 Srem i Mačva: 063/291 389
📱 Južni Banat: 063/86 57 728
📱 Menadžer programa trgovine semenom i semenskom proizvodnjom: 063/ 443 973
📱 Menadžer programa trgovine merkantilnom robom: 062/ 801 58 91