Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Razvojni projekt: Modularni sustav šasije i cisterne za gnojovku

Poljoprivreda je ključni sektor u hrvatsko-mađarskoj pograničnoj regiji, i osigurava egzistenciju za stotine obitelji na tom području gdje svi nastoje koristiti najoptimalniju opremu i metode. U jednu takvu svrhu su se udružile tvrtke Leško d.o.o. iz Vratišinca te Szige-Mix Kft. iz Mađarske, tj. da ponude isplativo rješenje za ekonomičnu uporabu organskog gnojiva, dragocjenog i prirodnog hranjivog sastojka za tlo.

Zajednički razvoj spremnika za gnojivo

Nakon više od dvije godine pripreme započeo je razvoj zajedničkog proizvoda koji je zahtijevao stručnost obje tvrtke: Leško d.o.o. više od 20 godina proizvodi poljoprivredne strojeve, uključujući prikolice, dok Szige-mix Kft. izvodi bravarske radove i nedavno je započeo proizvodnju i komercijalizaciju svoje linije poljoprivrednih strojeva za obradu tla pod vlastitom markom SIGMA. U okviru projekta, dvije su tvrtke zajednički razvile spremnik za tekuće gnojivo s promjenjivom šasijom i pripadajućim adapterskim sustavom koji omogućuje da se gnojivo kao izuzetno vrijedna hranjiva tvar injektira u zemlju.

Proizvod se sastoji od dva dijela: s jedne strane, od cisterne za gnojivo proizvedeno sa strane Leško d.o.o. u čijem se spremniku gnojivo transportira do polja, te od dvije vrste injektora koji se mogu postaviti na prikolicu. Osnova spremnika je višenamjenska šasija koja omogućuje pričvršćivanje nadgradnji s različitim funkcijama. Razvoj višenamjenske šasije važan je novitet, jer se jedan takav specijalan poljoprivredni stroj obično koristi samo kratko vrijeme, 2-3 mjeseca godišnje, međutim, korištenjem modularnog sustava, iskoristivost prikolica može se znatno povećati, čak do 10-11 mjeseci godišnje. Modularni sustav je isplativiji od kupnje svakog stroja zasebno.

Drugi element zajedničkog proizvoda je dodatak za ubrizgavanje gnojiva koji je razvio Szige-Mix Kft., a koji se može postaviti na prikolicu. Napravljene su dvije vrste: u jednom se slučaju površina tla zaore 5-8 cm duboko, zatim se gnojivo iz spremnika pumpa u fleksibilnu cijev i ubrizga se u tlo koje se odmah i zatvori. U drugom slučaju, dodatak povezan sa spremnikom jednostavno raspodjeljuje gnojivo na površini. Gnojivo se nanosi iz spremnika preko rotacijskog razdjelnika.

Ovim zajedničkim hrvatsko-mađarskim razvojem, u bezvegetacijskom razdoblju nakon žetve, gnojivo se ubrizgava u tlo koristeći ekološki prihvatljivu tehnologiju što uvelike pridonosi nadopuni organskih hranjivih sastojaka. Posebno dizajnirani stroj također smanjuje gubitak aktivnih sastojaka, štetni utjecaj na okoliš kao i miris.

Oprema dostupna malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima

Uređaji slične namjene se obično koriste s traktorima visokih performansi, koji su izuzetno skupi, pa ih mogu priuštiti samo veće tvrtke. Glavna svrha ovog proizvoda je lansirati na tržište opremu koja je dostupna lokalnim poljoprivrednicima i omogućiti malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima da koriste ovu vrstu tehnologije u poljoprivredi.

Zbog ekološki prihvatljive i inovativne prirode zajedničkog razvoja proizvoda, Europska unija također je osigurala sufinanciranje u okviru projekta B Light Grant Shema, dodjele bespovratnih sredstava kojom se financira suradnja malih i srednje velikih poduzeća na pograničnom području Madarska - Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Madarska-Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost 20-mjesečnog projekta iznosi 320 000 EUR (160 000 EUR po partneru), stopa sufinanciranja je 75% od ukupnih troškova, odnosno 120 000 EUR po partneru. U okviru projekta obje su tvrtke, između ostalog, nabavile najsuvremeniju tehničku opremu potrebnu za proizvodnju te vrste strojeva.

Uz domaće tržište s obje strane granice, čak već i u razvojnoj fazi postoji interes iz zemalja regije, kao i iz zapadne Europe, pa je vrlo izgledno da suradnja hrvatskog poduzeća Leško d.o.o. i mađarskog Szige-mix Kft-a biti uspješna i dugoročna.

Foto: Leško d.o.o.