Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

[Intervju] Modularni sustav šasije i cisterne za gnojovku

Prije nekoliko dana izvještavali smo o zajedničkom hrvatsko-mađarskom razvojnom projektu u okviru BLight projekta te smo ovim putem htjeli doznati nešto više o generalnom konceptu, tehničkim detaljima i očekivanjima u komercijalnom smislu.

Odakle je došla ideja o ovakvom multifunkcionalnom pristupu?

Već nekoliko godina slušamo od naših kupaca kako je traktorska prikolica jako važna za svako gospodarstvo u logističkom smislu, ali da je relativno mali broj radnih dana u upotrebi kroz kalendarsku godinu. I to je svakako točna konstatacija te smo počeli razmišljati u smjeru da našu bazu (šasiju) iskoristimo za različite namjene kroz godinu na način da se nadogradnja bude modularna i da se može mijenjati prema potrebi. Nekoliko je smjerova u kojima možemo razvijati sustav modularnih nadogradnji, ali smo najprije krenuli (kroz ovaj BLight projekt i mogućnost sufinanciranja) u smjeru modula cisterna - kiper sanduk.

Kako je došlo do suradnje sa partnerom iz Mađarske?

Vrlo jednostavno, preko određenih zajedničkih kontakata napravili smo kratko istraživanje i nakon nekoliko razgovora dogovorili da idemo u ovaj razvojni proces gdje smo vrlo jasno mogli detektirati tko će se fokusirati na točno specifični dio razvoja. Uvjereni smo da će i nakon ovog razvoja suradnja ići uzlaznom putanjom.

Koja je osnovna svrha modula cisterne sa sustavom ubrizgavanja gnojovke?

Osnovna konstruktorska ideja je bila da na stražnjem dijelu baze (šasije) dobijemo mogućnost priključivanja određenih lakših modula koji se koriste za raspršivanje gnojiva. To smo postigli sa hidrauličnim rukama gdje zapravo simuliramo stražnji dio traktora. Naš partner je ovdje razvio dva modula za rasprišivanje, prvi od njih za direktno ubrizgavanje u zemlju koja se potom zatvara sa valjkom. Druga verzija modula je raspršivanje na samo tlo kroz cijevni sistem na granama. Ovo su dva osnovna načina raspršivanja koja je naš partner detektirao, ali smo uvjereni da će se i taj dio u narednom periodu dodatno razvija u smjeru još boljeg i efikasnijeg korištenja gnojovke.

Kakva su Vam komercijalna očekivanja u narednom periodu?

S obzirom da smo u veoma ranoj fazi komercijalizacije, očekivanja nisu velika. Dodamo li k tome i cijelu ovu situaciju sa pandemijom, ne očekujemo previše u naredne 2 godine. Potrebno je određeno vrijeme da se tržište upozna sa ovakvim pristupom i da prepozna prednosti. Uvelike ovisi i generalno situacija unutar samog sektora stočarstva koji je ipak najvažniji za ovakva rješenja. Tržišno ćemo se vjerojatno orijentirati na one regije gdje se stočarstvo još uvijek uspijeva održati. Idemo postepeno u fazu komercijalizacije sa relativno opreznim očekivanjima s obzirom na cjelokupnu situaciju oko nas.

Da li razmišljate i o nekim novim nadogradnjama u ovom modularnom sistemu?

Razmišljanja uvijek postoje, razmatramo ideje o mogućim nadogradnjama prema godišnjim dobima i aktivnostima koje se generalno vežu uz poljoprivredne radove. Imamo već određene zamisli, ali možda je ipak prerano o tome govoriti. Svakako ćemo gledati da proširimo u narednom periodu sustav za novim mogućnostima i učinimo proizvod još boljim i fleksibilnijim. 

Foto: Leško d.o.o.