Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Savjeti za sjetvu i gnojidbu kukuruza: Kako postići visoke prinosne rezultate?

Gnojidba kukuruza ključan je korak u postizanju visokih prinosa i kvalitetne žetve. Kukuruz je kultura koja zahtijeva optimalnu ravnotežu hranjivih tvari u tlu kako bi se osigurao zdrav i snažan rast. Uz kvalitetna NPK gnojiva i pravilnu primjenu dušičnih gnojiva, moguće je postići izvanredne rezultate.

Najbolje prakse za sjetvu i gnojidbu kukuruza - preporuke gnojidbe

Predsjetvena priprema

Prije sjetve, važno je pripremiti tlo za optimalan rast kukuruza. To uključuje detaljnu obradu tla kako bi se osigurala dobra struktura i drenaža. Također je važno provesti testiranje tla kako bi se odredila njegova pH vrijednost i nutritivni status. Na temelju rezultata testiranja određuje se gnojidba koja zadovoljava potrebe kukuruza.

Gnojidba NPK Gnojivima

NPK gnojiva su gnojiva koja sadrže tri glavna hranjiva elementa: dušik (N), fosfor (P) i kalij (K). Ovi elementi su ključni za rast i razvoj biljaka, uključujući kukuruz.

  • Dušik (N): Dušik je ključan za poticanje rasta lišća i izgradnju proteina. Predsjetveno, preporučuje se primjena NPK gnojiva s većim udjelom dušika, poput NPK 15-15-15 ili NPK 20-10-10, kako bi se osiguralo snažno početno rastenje kukuruza.
  • Fosfor (P): Fosfor je važan za razvoj korijenja i cvjetanje biljaka. Preporučuje se primjena fosfora prije sjetve kako bi se potaknuo razvoj korijenovog sustava. NPK gnojiva s visokim sadržajem fosfora, poput NPK 10-20-10, mogu biti korisna.
  • Kalij (K): Kalij je ključan za opći zdrav rast biljaka i otpornost na stres. Predsjetvena primjena NPK gnojiva s kalijem pomoći će osigurati uravnoteženi razvoj kukuruza.

Pravilna sjetva i gnojidba ključni su za postizanje visokih prinosa kukuruza. Uz Reja-Agro savjete te kvalitetna NPK i dušična gnojiva osigurajte zdrav rast biljaka i obilan urod.

Dušična Gnojiva

Dušična gnojiva su posebno važna za kukuruz, s obzirom na njihovu ulogu u poticanju rasta i razvoja zelene mase. Primjena dušičnih gnojiva tijekom vegetacijskog razdoblja pomoći će osigurati
kontinuiranu opskrbu ovim ključnim hranjivima.

  • Predsjetvena primjena: Prije sjetve, može se primijeniti dušično gnojivo poput uree ili amonijevog nitrata kako bi se osiguralo dovoljno dušika za početni rast kukuruza.
  • Prihrana tijekom rasta: Tijekom vegetacijskog razdoblja, preporučuje se redovita prihrana dušičnim gnojivima kako bi se podržao kontinuirani rast i razvoj biljaka.

Reja-Agro: Kvalitetna gnojiva uz savjetodavnu podršku

Tvrtka Reja-Agro pouzdan je izvor visokokvalitetnih gnojiva. Širok spektar proizvoda prilagođen je potrebama različitih kultura, uključujući i kukuruz. reja-Agro ponuda obuhvaća NPK gnojiva s različitim omjerima hranjivih tvari, kao i dušična gnojiva koja su ključna za optimalan rast kukuruza.

Što je još važnije, Reja-Agro osigurava i savjetodavnu podršku kupcima, pomažući u odabiru najboljih gnojiva i pravilnoj primjeni za postizanje najboljih rezultata. Stručni tim pruža personalizirane preporuke temeljene na analizi tla i specifičnim potrebama usjeva.

Uz kvalitetna gnojiva i stručnu podršku, poljoprivrednici imaju pouzdanog partnera u postizanju visokih prinosa kukuruza uz optimalnu upotrebu gnojiva.

Za više informacija kontaktirajte Reja-Agro na +385989625677 ili matej@reja-agro.hr.

foto: Depositphotos/photographyMK/banedeki