Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Savjeti za zaštitu maslina

Klimatske promjene i abiotički stresovi kojima svjedočimo, od proljetnih mrazeva, poplava do ekstremnih temperatura i suše tijekom ljeta, imaju negativan utjecaj na rast i razvoj masline, prinos te kvalitetu ulja. Pored toga maslinova muha je u masliniku prisutna cijele godine. Kako djelovati preventivno i zaštititi nasade?

Suzbijanje maslinove muhe

Karate Trap® B je novi tip lovke za učinkovitu i dugotrajnu zaštitu od maslinove muhe, najvažnijeg štetnika maslina. Vrlo jednostavno rješenje koje ima za cilj smanjiti primjenu insekticida, bez gubitka učinkovitosti kako u integriranom sustavu zaštite masline tako i u ekološkom uzgoju.

Primjena lovki Karate Trap® B potpuno se uklapa u sufinanciranje kroz IAKS mjeru 70.01.01. (Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki), kroz koju maslinari mogu ostvariti poticaj koji nadilazi troškove kupnje i postavljanja lovke.

Karate Trap® B je tehnika bazirana na metodi masovnog ulova maslinine muhe (sistem „privuci i ubij“). Ova lovka je dosta unaprijeđena u odnosu na standardne koja se danas nalaze na našem tržištu. Osim što privlači svojom bojom i hranidbenim atraktantom, unutra je insekticid koji nije podložan utjecaju kiše, tako da je aktivna 120-160 dana.

Nakon što muha uđe u zamku, ona je izložena insekticidu na bazi lambda cihalotrina kojim je premazan poklopac lovke s unutarnje strane. Ako u bilo kojem slučaju muha ne dođe u kontakt s insekticidom, uginut će unutar zamke zbog gladovanja, jer ima malu mogućnost izlaska. 

Preporuke za postavljanje lovki Karate Trap® B

Maslinova muha može se izlovljavati već u ožujku i travnju (iako tada ne uzrokuje štetu). Karate Trap® B lovku možete postaviti rano već travnju, a najkasnije 60 dana prije berbe. Na 1 hektar postavlja se od 30-50 komada (manji broj lovki preporučamo se za velike maslinike iznad 10 ha). Za manje nasade postavlja se na svako 4-5 stablo.

Lovke mogu ostati u nasadu i nakon berbe do kraja godine. Lovka ima uravnoteženo i postupno oslobađanje atraktanta, a insekticid ima dugo rezidualno djelovanje tako da je praktično aktivna čitavu sezonu.

Karate Trap® B lovke postavljamo na jugoistočnoj strani krošnje  (1,5-2,0 m iznad površine tla), na grani debljine 2-3 cm, malo uvučene u krošnju da se  izbjegne direktna izloženost sunčevom svjetlošću.

Prevencija šteta od abiotičkog stresa

Biostimulatori su posebna grupa proizvoda koji osim korisnih hranjiva sadrže prirodne aminokiseline i peptide koje biljci pomažu poput infuzije, ako ih koristimo preventivno i pravilno.

Aminokiseline također mogu pomoći tijekom oporavka biljaka nakon stresa, no najbolji učinak je ako su biljci na raspolaganju 5-10 dana prije očekivanog stresa. Odavno nam je poznato da su aminokiseline potrebne za stvaranje bjelančevina, a nove studije nam sada potvrđuju njihov pozitivan utjecaj na mnoge fiziološke procese uključujući fotosintezu i disanje.

Dva nova biostimulatora - Isabion® i Megafol

Zahvaljujući tim spoznajama razvoj i primjena biostimulatora je od početka ovog stoljeća naglo uznapredovao pa je tako i Syngenta od ove godine za maslinu pripremila dva nova biostimulatora Isabion® i Megafol. Po izvoru sirovine su različiti, ali po fiziološkom učinku na maslinu su dosta slični. Mogu se koristiti samostalno ili kao dio redovnog programa zaštite, a imaju mogućnost miješanja sa svim sredstvima za zaštitu bilja uključujući i bakar osim tijekom cvatnje.

Biostimulator Isabion®

Isabion® je biostimulator koji ima izravni učinak na proces stvaranja bjelančevina i ugljikohidrata zahvaljujući slobodnim aminokiselinama i peptidima (do 62,5%), organskom ugljiku, dušiku, koji su odmah nakon prskanja dostupni  biljci tijekom stresa ili oporavka od stresa.

Primarno je namijenjen za prevenciju abiotičkog stresa (mraz, suša, tuča sl.). U maslinama se preporučuje primjena folijarno, prskanjem u dozi 2-3 lit/ha ili 0,2-0,3 lit/hl. Vrijeme primjene može biti kroz čitavu vegetaciju.

Isabion® je proizvod organskog porijekla i dozvoljen je u ekološkom uzgoju masline.

Megafol - biostimulator nove generacije 

Biostimulator Megafol je također namijenjen za prevenciju abiotičkog stresa i poticanje uravnoteženog rasta i razvoja biljke s pozitivnim učinkom na prinos i kvalitetu ulja. Dobiva se od sirovina biljnog porijekla uključujući i morske alge.

Pravilom primjenom biljci stavlja na raspolaganje neophodne aminokiseline i biljna hranjiva u uvjetima usporenog metabolizma tijekom perioda abiotičkog stresa i nepovoljnih uvjeta za rast i razvoj. Osigurava prevenciju i/ili obnovu najvažnijih metaboličkih funkcija zahvaljujući vitaminima, aktivatorima rasta i aminokiselinama (arginin, alanin, izoleucin, tirozin,  valin i dr.).

Preporučuje se folijarno tijekom cijelog vegetativnog razvojnog ciklusa slično kao Isabion®, uvijek preventivno 5-7 dana prije najavljenog stresa od suše, visoke temperature ili nakon tuče. Doza pripravka Megafol  je 2,0-3,0 lit/ha ili 0,2-0,3 l/hl. Ima dozvolu u integriranom sustavu uzgoja.

*Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu. Informacije sadržane u ovoj publikaciji su informativnog karaktera i ne nadomještavaju etiketu i uputu za primjenu. Izdanje: Srpanj 2023.

Za više informacija kontaktirajte nas na +385 1 388 76 70, savjeti.hrza@syngenta.com ili posjetite https://www.syngenta.hr/

foto/video: Syngenta Agro Hrvatska