Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Odgovor na promjenjive klimatske uvjete je pametan izbor hibrida kukuruza

U posljednje vrijeme svjedoci smo velikih klimatskih promjena, u kojima dominiraju česta razdoblja suše. Kukuruz je kultura vrlo osjetljiva na sušu. Iako ima dubok korijenov sustav kojim crpi vodu iz dubljih slojeva tla, u određenim fazama razvoja, štete od suše rezultiraju gubitkom prinosa čak i do 50% pa i više.

Kako bi ostvario zadovoljavajući prinos, kukuruzu je potrebna voda u svim fazama razvoja. Tolerantnost na sušu je vrlo složeno kvantitativno svojstvo kontrolirano većim brojem gena. Zbog navedenih razloga, selekcije hibrida usmjerene su prema hibridima koji će u uvjetima suše održati stabilan i dobar prinos.

3 najvažnije osobine pri odabiru hibrida

  • Učinkovito korištenje raspoložive vode
  • Bolja tolerantnost na sušu
  • Visok potencijal prinosa u dobrim uvjetima proizvodnje

Hibridi Artesian® tehnologije

Syngentine hibride kukuruza Artesian® odlikuju sve tri navedene osobine, a osiguravaju visoke i stabilne prinose te vrlo dobra agronomska svojstva.

Glavna značajka ovih hibrida je optimalno korištenje raspoložive vode tijekom cijele vegetacije.

U usporedbi s klasičnim hibridima, Artesian® hibridi osim prednosti u pogledu toplinskog i sušnog stresa, postižu i superiorne rezultate u povoljnim uvjetima proizvodnje.

Predstavnici odabranih Syngentinih Artesian® hibrida koji svojim genotipskim i fenotipskim osobinama odgovaraju izazovima klimatskih promjena su:
SY Minerva, SY Fabio, SY Carioca, SY Andromeda.

Karakteristike navedenih hibrida:

  • Snažan i dubok korijen koji u uvjetima stresa može poboljšati unos vode i omogućiti biljci lakše podnošenje perioda suše.
  • Učinkovitije gospodarenje biljke vodom, kao i učinkovitije pretvaranje raspoložive vode i hranjiva u viši prinos.
  • Građa i položaj lista u nepovoljnim uvjetima izbjegavaju i sprječavaju gubitak vode.
  • Genetski potencijal za ostvarenje stabilnog i visokog prinosa.

SY Minerva FAO 380

Hibrid ARTESIAN® tehnologije koji je prikladan za proizvodnju na svim tipovima tla, a radi brzog otpuštanja vlage pogodan je za ranije rokove žetve bez dodatnih troškova sušenja. Namijenjen je proizvodnji suhog zrna i daje stabilne prinose u svim uvjetima proizvodnje.

Odlikuje ga flekisibaln tip klipa koji može nadoknaditi nedostatak sklopa.

SY Fabio FAO 420    NOVO

Hibrid ARTESIAN® tehnologije visokog potencijala rodnosti, stabilnih prinosa kroz godine u pokusima. Stabljike su visoke i jake, biljke bujne, a korijenov sustav čvrst i razgranat radi čega vrlo dobro reagira na sušu i nedostatak vlage. U uvjetima intenzivne proizvodnje pokazuje bolji potencijal rodnosti kada daje prinose bolje od standarda. Radi visokih biljaka i bujnog rasta, moguća je proizvodnja silaže.

SY Carioca FAO 450

Hibrid ARTESIAN® tehnologije za proizvodnju suhog i visoko vlažnog zrna. SY Carioca postiže najviše prinose na svim lokalitetima kontinentalne Hrvatske. Hibrid tolerantan na bolesti, zdravih, velikih, ujednačenih klipova bez fuzariuma.

Izrazito prilagodljiv različitim tipovima tla i uvjetima proizvodnje. Jak korijenov sistem omogućava izvrsne rezultate i u stresnim uvjetima.

SY Andromeda FAO 590

Hibrid ARTESIAN®  tehnologije za vrhunske prinose zrna i silaže cijele biljke. SY Andromeda ima visoke, robusne stabljike izraženog "stay green" efekta. Nakon početka pune zriobe brzo otpušta vlagu. U ranim rokovima sjetve daje odlične rezultate. Preporuča se za kasnije žetve za zrno kao i proizvodnju visokokvalitetne silaže ili kao izvrstan supstrat za bioplin.

foto: Syngenta Agro/Renata Prusina