Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zaštita žitarica od bolesti koja osigurava zdrav usjev do žetve

Neuobičajeno visoke temperature i vlaga omogućuju nesmetano održavanje i razvoj uzročnika bolesti lista. Ne zaboravite da bolesti lista značajno umanjuju visinu i kakvoću prinosa. Redovito praćenje zdravstvenog stanja usjeva, uočavanje znakova bolesti i sprječavanje daljnjeg širenja na vrijeme, ključni su zahvati u proizvodnji žitarica.

U periodu od pojave do potpunog razvoja zastavice, vrijeme je za najvažniju zaštitu pšenice od bolesti. Cilj je održati zdravlje ključnih organa za formiranje prinosa (list zastavica i drugi gornji list) do prskanja u klas.

Osim redovite pojave septorije, u usjevima pšenice, u pojedinim godinama (toplo i vlažno vrijeme) uzročnici hrđa koji se u povoljnim uvjetima šire poput požara, mogu značajno ugroziti ciljane prinose. Navedene činjenice ukazuju kako je odabir fungicida koji će osigurati zdrave i zelene usjeve sve do prskanja u klas od iznimne važnosti.

Zaštita lista zastavice pšenice

U vrijeme kada je list zastavičar potpuno razvijen, primjenom fungicida ELATUS® Era u dozi 0,8 l/ha nesumnjivo osiguravamo potpunu zaštitu, zdrav i dugo zelen list. ELATUS® Era djeluje izrazito dugo s posebno snažnim djelovanjem na pšeničnu lisnu pjegavost (Septoria spp.), uzročnike žute i smeđe hrđe.

Također, odličan i cjenovno vrlo povoljan odabir za drugi tretman može biti i nova snaga zaštite pšenice, AMISTAR® Gold, primjenom u dozi 0,8 l/ha. AMISTAR® Gold odlično zaustavlja uzročnike bolesti pšenice kao što su lisna pjegavost pšenice (Septoria spp.), smeđa i žuta hrđa. Osim u pšenici primjenjuje se u velikom broju kultura: pšenica, raž, pir, pšenoraž, suncokret, uljana repica, šećerna repa.

Fungicid AMISTAR® Gold sadrži dvije komplementarne aktivne tvari, azoksistrobin i difenkonazol koje se izvanredno dopunjuju u djelovanju. Različiti mehanizmi djelovanja aktivnih tvari znatno umanjuju pojavu rezistentnosti.

Zaštita klasa pšenice

U vrijeme kada je klas potpuno razvijen, period početka do sredine cvatnje, provodi se zaštita klasa pšenice od bolesti. Za očuvanje klasa zdravim do žetve Syngenta u ponudi ima dva rješenja. Ekonomično i pouzdano, fungicid MAGNELLO® u dozi 1l/ha sprječava i zaustavlja bolesti klasa ili fungicid ELATUS® Era u dozi 1 l/ha koji osigurava produženo djelovanje, zdrav i dugo zelen usjev.

Zaštita od najopasnije bolesti ječma

Otprilike 3 tjedna nakon prvog tretmana, u vrijeme početka klasanja, kada je lisna masa formirana i razvijen list zastavičar (BBCH 49), obavezno se provodi druga zaštita protiv najopasnije bolesti ječma (ramularijska pjegavost ječma).

Zaštita lista zastavice ječma

Fungicid ELATUS® Era nad standardno zaustavlja ramularijsku pjegavost na ječmu. Ukoliko je ova bolest dominantna u vašem ječmu, tada svakako primijenite fungicid ELATUS® Era u dozi 1 l/ha. Fungicid ELATUS® Era može se koristiti jednom u sezoni.

foto: Syngenta Agro/Depositphotos:dimitrova