Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Timac Agro Balkans preporuke za đubrenje uljane repice

Za predstojeću sezonu primene osnovnih đubriva za uljanu repicu, kompanija Timac Agro Balkans preporučuje dva đubriva - "Eurofertil TOP 34" i “Eurofertil TOP 51”.

Kako ova kombinacija đubriva uspešno odgovara na zahteve proizvodnje

Ova dva đubriva sadrže iste specifičnosti, ali imaju drugačiji hemijski sastav tako da mogu da odgovore na zahteve proizvodnje uljane repice na različitim zemljištima. Specifičnosti koje se nalaze u ovim đubrivima su veoma važne da uspešno zazimljavanje uljane repice kao i za obezbeđivanje preduslova za visok prinos i kvalitetan rod.

Eurofertil TOP 51 i Eurofertil TOP 34 kod uljane repice utiču na:

  • Dobro ukorenjavanje
  • Biljke ne ulaze previše bujne u zimske niske temperature
  • Dobro nalivanje ljuske i semena u njima

Dobro ukorenjavanje uljane repice do perioda zazimljavanja je veoma važno jer dobro ukorenjene biljke imaju bolji start na proleće.

Bujne biljke lakše izmrzavaju i lakše se lome od snega.

Usevi đubreni Eurofertilom TOP 51 i Eurofertilom TOP 34 imaju veoma dug period korišćenja hraniva iz đubriva - tokom cele vegetacije. To je naročito važno za ozime kulture kao što je uljana repica, jer od vremena primene osnovnih đubriva pa do vremena kada repica najintenzivnije usvaja mineralna hraniva prođe više od 6 meseci.

Kada primeniti Eurofertil TOP 51 i Eurofertil TOP 34

Zahvaljujući specifičnostima koje poseduje, stepen iskorišćenja hraniva iz đubriva Eurofertil TOP 51 i Eurofertil TOP 34 ostaje maksimalan, bez obzira da li je to jesenji period, neposredno posle unošenja ili prolećni period sledeće godine, kada uljana repica kreće sa najintenzivnijim usvajanjem hraniva.

Šta sadrže i zbog čega su ova đubriva specifična

Eurofertil TOP 51

Eurofertil TOP 51 NPK je kompleksno mineralno đubrivo sa naglašenim sadržajem kalijuma, izbalansiranim sadržajem azota, fosfora i ostalih sekundarnih i mikro elemenata. Od posebnih dodataka sadrži “TOP PHOS” i “PHYSIO PRO”.

Primenjuje po celoj površini u zaoravanju ili u predsetvenoj primeni. Količina primene je od 200 do 400 kg/ha.

Sastav:

  • 4 % - ukupni N;
  • 4 % - u amonijačnom obliku;
  • 10 % - P2O5;
  • 20 % - K2O;
  • 2% - MgO;
  • 17 % - SO3;
  • 0,2% - B;
  • 0,15% - Zn.

Eurofertil TOP 34

Eurofertil TOP 34 NPK je kompleksno mineralno đubrivo sa naglašenim sadržajem fosfora, izbalansiranim sadržajem kalijuma i ostalih elemenata. Od posebnih dodataka sadrži “TOP PHOS” i “PHYSIO PRO”.

Primenjuje po celoj površini u zaoravanju ili u predsetvenoj primeni. Količina primene je od 200 do 400 kg/ha.

Sastav:

  • 5 % - ukupni N;
  • 5 % - u amonijačnom obliku;
  • 19 % - P2O5;
  • 10 % - K2O;
  • 19 % - SO3.

Specifičnosti đubriva

TOP-PHOS

TOP-PHOS predstavlja vodotopiv i biljkama lakopristupačan fosfor, koji je zaštićen od vezivanja i blokada u zemljištu veoma dug vremenski period, bez obzira na tip zemljišta. Fosfati u TOP-PHOS obliku ostaju u zemljištu zaštićeni od blokade sve do trenutka kada im se korenov sistem biljke približi i kada se, pod dejstvom korenskih izlučevina, fosfor oslobađa i biljka ga usvaja.
TOP PHOS obezbeđuje maksimalnu dostupnost fosfora biljkama i najbolje iskorišćenje od strane gajenog useva. Takođe ova specifičnost omogućava najduže trajanje fosfora u zemljištu u zaštićenom i lakopristupačnom obliku.

PHYSIO PRO

PHYSIO PRO specifičnost je organski biostimulativni kompleks koji utiče na stimulaciju rasta korena i pojačano usvajanje fosfora, kalijuma, kalcijuma i drugih elemenata iz đubriva i zemljišta od strane biljaka.

Stimulacijom rasta korena, biljka stvara veću površinu korena čime prožima veću zapreminu zemljišta, što omogućava bolje usvajanje vode i mineralnih hraniva.

Ova specifičnost povećava sposobnost biljaka da u početnim fazama rasta i razvoja prebrode stresne uslove (suša, niske temperature, temperaturna kolebanja…) i na taj način ubrzava njihov porast.

Autor teksta: Željko Jakovljević, produkt menadžer u kompaniji Timac Agro Balkans

Foto: Timac Agro Balkans