Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Timac Agro Balkans preporuke za đubrenje pšenice i ječma

Za predstojeću sezonu primene osnovnih đubriva u pšenici i ječmu, kompanija Timac Agro Balkans preporučuje tri đubriva: Eurofertil TOP 34, Hyper TOP PHOS P20 i Euronature P26 B.

U zavisnosti od formulacije mogu se primenjivati za useve koji se gaje na raznim tipovima zemljišta: od kiselih do blago alkalnih, od dobro obezbeđenih do onih koja imaju izraženije deficite određenih hraniva.

Gore navedena đubriva obezbediće pšenici i ječmu:

  • Dobro ukorenjavanje
  • Dobro bokorenje - veći broj stabala po biljci
  • Bolje nalivanje klasa tj. zrna

Dobro ukorenjavanje biljaka je jedan od preduslova za dobar start u proleće.

Dobro bokorenje i dobro nalivanje klasa se postižu time što su hraniva lako pristupačna i usvojiva dug vremenski period, zahvaljujući jakom, dobro razvijenom korenu koji ima veliki kapacitet usvajanja.

Stepen iskorišćenja đubriva od strane biljaka ostaje vrlo visok, bez obzira da li je to jesenji period, neposredno posle primene, ili prolećni period sledeće godine, kada usevi pšenice i ječma kreću sa najintenzivnijim usvajanjem hraniva.

To je naročito važno za ozime kulture kao što su strna žita, jer od vremena primene osnovnih đubriva pa do vremena kada je najintenzivnije usvajanje mineralnih hraniva prođe nekada i više od 6 meseci.

Eurofertil TOP 34

Eurofertil TOP 34 NPK je kompleksno mineralno đubrivo sa naglašenim sadržajem fosfora i izbalansiranim sadržajem kalijuma i drugih elemenata. Od posebnih dodataka sadrži “TOP PHOS” i “PHYSIO PRO”. Primenjuje se po celoj površini pri zaoravanju ili u predsetvenoj primeni. Količina primene 200 do 300 kg/ha.

Sastav:

  • 5 % - ukupni N;
  • 5 % - u amonijačnom obliku;
  • 19 % - P2O5;
  • 10 % - K2O;
  • 19 % - SO3.

Specifičnosti đubriva:

TOP-PHOS

TOP-PHOS predstavlja vodotopiv i biljkama lakopristupačan fosfor, koji je zaštićen od vezivanja i blokada u zemljištu u veoma dugom vremenskom periodu, bez obzira na tip zemljišta. Fosfati u TOP-PHOS obliku ostaju u zemljištu zaštićeni od blokade sve do trenutka kada im se korenov sistem biljke približi i kada se, pod dejstvom korenskih izlučevina, fosfor oslobađa i biljka ga usvaja. TOP PHOS obezbeđuje maksimalnu dostupnost fosfora biljkama i najbolje iskorišćenje od strane gajenog useva. Takođe ova specifičnost omogućava najduže trajanje fosfora u zemljištu u zaštićenom i lako pristupačnom obliku.

PHYSIO PRO

PHYSIO PRO je organski biostimulativni kompleks koji utiče na stimulaciju rasta korena i pojačano usvajanje fosfora, kalijuma, kalcijuma i drugih elemenata iz đubriva i zemljišta, od strane biljaka. Stimulacijom rasta korena, biljka stvara veću površinu korena čime prožima veću zapreminu zemljišta, što omogućava bolje usvajanje vode i mineralnih hraniva. Ova specifičnost povećava sposobnost biljaka da u početnim fazama rasta i razvoja prebrode stresne uslove (suša, niske temperature, temperaturna kolebanja…) i na taj način ubrzava njihov porast.

HYPER TOP PHOS P 20

Hyper TOP PHOS P 20 je kompleksno mineralno đubrivo sa naglašenim sadržajem fosfora i sumpora. Namenjeno je prvenstveno zrnastim kulturama među kojima su pšenica i ječam.

Hyper top phos P 20 sadrži dve specifičnosti: Mycoboost i TOP-PHOS. Zahvaljujući Mycoboost tehnologiji, Hyper TOP PHOS omogućava biljkama da pored hraniva iz đubriva značajno bolje koriste i mineralna hraniva iz zemljišta. Primenjuje se po celoj površiniu zaoravanju ili u predsetvenoj pripremi. Količina primene 200 do 400 kg/ha.

Sastav:

  • 20% - P2O5
  • 24% - SO3
  • 19% - CaO

Visok sadržaj fosfora i sumpora je jedan od preduslova za visok prinos pšenice i ječma. Ovo đubrivo je specifično po tome što se njegovom primenom stimuliše i intenzivira simbioza korena biljaka i gljiva, koja se zove mikoriza. Zahvaljujući mikorizi tj. zajedničkom delovanju korena biljaka i gljiva, koje se naseljavaju na površinu korena, mnogo se bolje usvajaju mineralni elementi iz zemljišta. Biljke gljivama obezbeđuju hranljive organske materije a gljive pojačano usvajaju mineralne materije iz okruženja i sprovode ih do korena biljaka. Na taj način zahvaljujući mikorizi gajene biljke usvajaju veću količinu mineralnih hraniva iz zemljišta i đubriva, što utiče na visinu i kvalitet roda.

MYCOBOOST tehnologija

Mycoboost tehnologija stimuliše rast i razvoj mikoriznih gljiva u zemljištu koje su u simbiozi sa korenovim sistemom biljaka. Na taj način se značajno povećava površina korena koja usvaja mineralna hraniva. Mycoboost tehnologija omogućava biljkama da uz pomoć mikorize koriste one oblike mineralnih hraniva koje bez mikoriznih gljiva ne bi mogle da usvoje.
Mycoboost tehnologija obezbeđuje pojačano usvajanje iz zemljišta prvenstveno fosfora ali i drugih elemenata: kalijuma, magnezijuma, kalcijuma i mikroelemenata (B, Zn, Mn, Mo, Fe....)

TOP-PHOS

TOP-PHOS predstavlja lako prostupačan fosfor, koji je zaštićen od blokada u zemljištu veoma dug vremenski period. Ovakav oblik fosfora je biljkama dostupan tokom cele vegetacije bez obzira na vreme unošenja u zemljište.

Euronature P26 B

Euronature P26 B je mineralno đubrivo sa naglašenim sadržajem fosfora. Već duži niz godina sa ovim đubrivom postižu se odlični rezultati na određenim lokalitetima.

Euronature P26 B je đubrivo koje daje najbolje rezultate na kiselijim zemljištima, zemlištima sa nižim sadržajem fosfora i beskarbonatnim zemljištima. Specifičnog sastava i dejstva, ovo đubrivo obezbeđuje vrlo dobar razvoj korenovog sistema pšenice i ječma i odlično bokorenje.

Dug period korišćenja hraniva omogućuje dobro nalivanje klasa. Time se obezbeđuju vrlo dobri prinosi i na relativno lošijim i "slabijim" zemljištima.

Ovo đubrivo se može koristiti na svim tipovima zemljišta za organsku proizvodnju pšenice i ječma.

Sastav:

  • 26% - P2O5
  • 42% - CaO

Autor teksta: Željko Jakovljević, produkt menadžer u kompaniji Timac Agro Balkans

Foto: Timac Agro Balkans