Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Prva prihrana ozimih usjeva - što predlažu stručnjaci za ishranu bilja?

Da bi biljke rasle u proljeće trebaju dušik, a da bi dušik radio trebaju potporu drugih hraniva poput sumpora i kalcija. Gnojiva iz asortimana N-PROCESS stvorena su kako bi se povećala učinkovitost gnojidbe dušikom u određenom usjevu.

U sastavu gnojiva EUROFERTIL TOP 54 NPS nalaze se najvažnija hraniva koja utječu na usvajanje i metabolizam dušika, kao i biostimulacijski kompleks N-PROCESS koji kroz djelovanjem organo-kalcijeve mreže, značajno smanjuje gubitke dušika iz gnojiva koji nastaju isparavanjem amonijačnog oblika dušika, ubrzava otpuštanje dušika iz tla i potiče pretvorbu dušika u pristupačan oblik biljci.

Jeste li znali?

Znate li da usvojivost dušika ovisi i o pH tla? Ako je pH veći, veća je i aktivnost pretvorbe dušika, samim time i gubitak dušika je veći, dok s manjim pH dolazi do njegove slabe transformacije u pristupačan oblik biljci.

Osim dušika EUROFERTIL TOP 54 sadrži i MESCAL kalcij koji biljke unose kao hranjivu tvar i uključen je u izgradnju staničnih stijenki, što ih čini otpornijima na polijeganje, osim njega proizvod ima i dodatne hranjive tvari, uključujući magnezij, koji je sastavni dio klorofila, utječe na proces fotosinteze, a to se odražava i na prinos, i što je najvažnije, sumpor koji je bitan u ishrani biljaka tijekom cijele vegetacije, posebice uljane repice. Također je važno da sumpor, slično kao nitratni oblik dušika, ne ulazi u sorpcijski kompleks tla i ne može se dugo skladištiti u tlu.

foto: kontrola (lijevo) vs N-Process (desno)

Osim toga, EUROFERTIL TOP 54 ima i prednost u odnosu na ostala gnojiva što zbog oblika dušika i njegove zaštite ne uzrokuje značajnije gubitke i nakupljanje dušika u tlu već ga iskorištava biljka, do čega bi moglo doći pri korištenju tradicionalnih dušičnih gnojiva.

Jeste li znali?

Znate li da je za ugradnju amonijskog oblika dušika u organsku tvar potreban visok intenzitet metabolizma (temperatura tla > 5 °C) i da prva prihrana pospješuje formiranje izboja u busanju iz kojih će se razviti vlati koje nose klas? Do kraja busanja pšenica usvoji čak 40% N, dok u vlatanju 20% N.

EUROFERTIL TOP 54 NPS 

N-PROCESS+TOP-PHOS 15% N, 8% P2O5, 31% SO3, 12% CaO

EUROFERTIL TOP 54 N-PROCESS je proizvod 5u1 koji je specijaliziran za opskrbu usjeva dušikom koji hrani, jača i povećava prinos i kvalitetu usjeva, a proizvođačima u proizvodnji daje višestruku sigurnost kroz cijeli period rasta i razvoja usjeva.

Eurofertil Top 54 NPS N-Process je dušično gnojivo s dodatkom fosfora, sumpora i kalcija. Zahvaljujući N-Process specifičnosti, dušik iz ovog gnojiva se ne ispire iz tla i ostaje dugo pristupačan biljkama.

Benefiti primjene N-PROCESS:

  • Kontrolirano otpuštanje dušika
  • Bez utjecaja na polijeganje usjeva
  • Ujednačen rast i razvoj nadzemne mase
  • Bez zaostajanja u rastu
  • Bez zadržavanja nitrata u biljci

Primjena u dozi od 150-180 kg/ha za prvu prihranu.

Za više informacija kontaktirajte nas na +385 1 618 7862 ili office@hr.timacagro.com

foto: Timac Agro Hrvatska