Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Na što obratiti pažnju prilikom odabira guma za traktore i strojeve?

Kupiti gumu za traktor, prikolicu, priključnu mehanizaciju, utovarivač ili neki drugi stroj je kompleksniji i odgovorniji zadatak od izbora automobilske gume. 

Kod izbora agro guma bitan je savjet stručnjaka

Izbor guma za traktore i poljoprivredne radne strojeve treba odraditi uz podršku stručne osobe kako biste odabrali najbolje između desetak brendova i brojnih izvedbi u nekoliko cjenovnih razreda.

Prilikom kupnje važno je znati točan naziv stroja i namjenu, važna je nosivost, indeks brzine, kao i uvjeti u kojima će se guma koristiti. Tražite li gume za vozila s pogonom na sve ili samo dva kotača? Uz pravilnu isporuku i ugradnju, sve to je moguće definirati i doznati kod pravih specijalista za prodaju agro guma.

Radijalne ili dijagonalne gume, što odabrati?

Prilikom izbora traktorskih guma još uvijek je aktualna podjela na radijalne i dijagonalne gume.

Dijagonalne gume zbog jeftinije i jednostavnije konstrukcije nije pogrešno izabrati ako će biti ugrađene na starije traktore ili na lakše prikolice. Takve gume još uvijek trebaju zračnicu, a namijenjene su za niže brzine kretanja (do 35 km/h).

Radijalne gume uvijek su preporuka za modernije i zahtjevnije traktore, jer osiguravaju viši stupanj udobnosti, fleksibilnost, brzinu i najvažnije dugotrajnosti, a prepoznaju se i po oznaci R (12.4R28). Dolaze bez zračnica i namijenjene su brzinama iznad 40 km/h.

Tumačenje oznaka na traktorskim gumama

Označavanje traktorskih guma je kompleksnije nego kod auta. Dimenzije su izražene u inčima (širina/cola 12.4R28) ili metričkim zapisom (širina/visina profila promjer felge u colima 320/85R28) jednostavno se očitavaju.

Sve ostale oznake koje označavaju specijalnu namjenu je teško prepoznati. Određene gume mogu imati oznake poboljšane fleksibilne strukture, zbog čega se pri istom tlaku mogu koristiti čak i pri 20 posto većem opterećenju mase, dok kod posebnih oznaka dopuštena masa može biti veća i 40 posto.

Pravilan izbor sprječava štetu i štedi novac

Pojavljuju se i nove oznake koje dozvoljavaju postavljanje guma na felge koje su uže ili šire od propisanih. Nekad traktori moraju voziti među zasađenim redovima i trebaju uže gume ili pak sprječavaju propadanje u meku podlogu izborom širih guma. Pritom je obaveza konzultirati se sa stručnjakom za gume iz razloga kako bi stroj ostao tehnički ispravan i kako bi se izbjegla mehanička šteta koja može nastupiti izborom krivih guma.

U ponudi Tokić d.o.o. koja se zasniva na desetak različitih brendova, u nekoliko razreda cijene i kvalitete, pronaći ćete gume za svoj stroj bez obzira vozite li IMT, John Deere ili New Hollanda, kombajn, quadove ili viličare. Točni odgovori i podrška eksperata kao što su specijalni prodajni savjetnici za agro gume u dostupni su na broj 091 62 13 431 ili putem ponude@tokic.hr.

„Koju gumu odabrati definira cjenovni razred i vrsta stroja, pa puno ovisi tražim li gumu za vozača u Dalmaciji ili Slavoniji, onog koji vozi po kamenu i trnju ili se bavi oranjem i transportom. Da bi kupnja agro gume bila uspješna zahtjeva personalizirani pristup, pa nas svakako kontaktirajte“, naglašava Mirko Sušić, stručni savjetnik za agro program u Tokić d.o.o.

Najširi asortiman s preko 400.000 različitih dijelova za aute, motore i gospodarska vozila te gume Tokić distribuira putem najšire mreže poslovnica, uz podršku pozivnog centra dostupnog na besplatni broj 0800 5775 ili WhatsApp aplikacije 091 123 5775, a bogatu ponudu možete proučiti i putem Internet trgovine.

foto: Tokić d.o.o./Bigstock:Veremeev