Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Bajkovito balkonsko cvijeće do kasne jeseni

Svi želimo da nam naše biljke budu bogate, lijepe i prije svega bujno cvatu tijekom cijele sezone ali zato ih moramo stalno njegovati. Trebamo se upoznati s mogućim problemima, koji se mogu dogoditi kako bi mogli reagirati na vrijeme i kako bi zaštitili svoje biljke gdje god ukrašavaju naš dom: vrt, terasa ili balkon.

Kako sačuvati balkonsko cvijeće da ostane lijepo, zdravo i bujnog cvata:

1. Redovitim zalijevanjem

Cvijeće, zalijevamo redovito, navečer ili ujutro. Voda treba biti zagrijana na sobnu temperaturu, nikako hladna voda iz vodovodnog sustava. Zalijevamo na razini tla, a ne po listovima jer vlaga i toplina dovode do brze pojave bolesti.

2. Jačanjem imuniteta

Iza nas su visoke ljetne temperature koje su mogle loše utjecati na naše biljke. Posljedice se vide u usporenom rastu, razvoju i slabijoj cvatnji. Na ukrasnim biljkama oštećenja su vidljiva na lišću. Lišće se suši, zakovrča i otpada. Potrebno ojačati imunitet biljaka. Najpoznatiji ojačivači i bio stimulatori su aminokiseline i vitamini.

Proizvod Bio Plantella Vita sadrži aminokiseline koje kao prirodni bio stimulator poboljšavaju prijenos makro i mikro elemenata u biljku. Vitamini, fulvinske i huminske kiseline koje proizvod sadrži utječu na otpornost biljke. Osim visokih temperatura utječu također u bilo kojoj stresnoj situaciji kao što je vjetar, tuča, kiša, nagle promijene temperature.... Za najbrži učinak najbolje je biljke prskati folijarno. Bio Plantella Vita ima čep koji je ujedno i mjerica s kojom izmjerimo 30 ml i dodamo 5-10 l vode za prskanje, a kod zalijevanja koristimo 30 ml u 2 – 5 l vode. Tretman ponovimo za 14 - 20 dana, zavisno od prilika. Biljke je najbolje prskati prema večeri.

3. Dohranjivanjem

Kako bi naše ukrasne biljke na našom vrtu, balkonu ili terasi ostale čudesne, zdrave i bujnog cvatnja trebamo se pobrinuti za njihovo redovito dohranjivanje. Svjesni moramo biti da biljke trebaju uravnoteženu prehranu. Za prehranu najčešće koristimo tekuća gnojiva topiva u vodi, koja omogućavaju da biljka u svakoj fazi razvoja dobije dovoljne količine hranjiva.

Za gnojenje cvatućih biljaka uporabimo visokokvalitetno tekuće gnojivo Plantella Cvet s kojim ubrzamo i potičemo cvatnju. Gnojivo je obogaćeno vitaminima i ekstraktima morskih algi. Sadrži vitamine B skupine (prije svega B1 i B6), koji su važni za ljepši izgled biljke. Imaju optimalnu kombinaciju svih glavnih mikro hranjiva, prije svega fosfor i kalij, koja su zaslužna za zdrav razvoj korijena, sjajniji izgled biljaka i značajno više cvjetova intenzivnije boje.

Za zelene biljke uporabimo Plantella List. Kao Plantella Cvet obogaćen je vitaminima i ekstraktima morskih algi. Osim toga hranjiva u gnojivu Plantella List potpuno su prilagođena zelenim biljkama. Nemojmo zaboraviti da zemlju u koritima treba povremeno usitnjavati jer biljka tako lakše prima hranjiva i vodu.

Za surfinije i pelargonije može se koristiti Plantella specijalno tekuće gnojivo za surfinije i Plantella specijalno tekuće gnojivo za pelagronije.

4. Praćenjem promjena i brzim djelovanjem

Već kod prvih znakova bolesti upotrijebimo prirodna sredstva. Linija proizvoda Bio Plantella nudi sredstvo prirodni insekticid Bio Plantella Flora Kenyatox Verde. 100% ekološki insekticid u spreju već je pripremljen za prskanje biljaka. Napravljen je od prirodnog piretrina iz cvijeta dalmatinskog buhača ili ivančice. Odličan je protiv štetnika, kao što su lisne uši, štitasti moljci i gusjenice leptira. Za potpuno uništenje  štetnika, prskanje ponovimo nakon 3 dana.

Bio Plantella žute ljepljive ploče su odlična mehanička zaštita sobnih i balkonskih biljaka od širokog spektra biljnih štetnika u obliku leptira. Koriste se za cvijeće u koritima.

Ne zaboravite i na učinkovitu zaštitu od insekata tokom rada s biljkama!

Prilikom rada s biljkama zaštitite u vrtu zaštitite sebe s Effect PROTECT repelentom protiv komaraca i krpelji. Ako Vam pomažu mališani slobodno i njih zaštitite s novim losionom Effect PROTECT SENSITIVE, koji je jednako učinkovit ali ima prilagođenu recepturu za naše najmlađe i one koji imaju osjetljivu kožu.

Također riješite se opanih insekata poput osa i stršljena uz pomoć učinkovitih suvremenih Effect proizvoda koji udružuju najbolju tehnologiju i razumijevanje ponašanja štetnika.

Savjetujte se s nama!

Stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.

bacc.ing.agr. Milica Sekulić 

092/1941694

info@plantella.hrwww.plantella.hr

foto/video: Unichem Agro