Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Savjeti za organsko održavanje trajnih nasada u ožujku

Voćnjaci, vinogradi kao trajne kulture, trebaju posebnu brigu kako bi bili rodni svake godine. Ubiranjem plodova i rezidbom odnosimo veliki dio organske tvari iz tla. Na uspješan uzgoj voćaka i grožđa na pojedinom području, utječu odabir podloge, sorte i vrste te klimatski uvjeti, položaj zemljišta, tip, sastav i kvaliteta tla te primjena agrotehničkih mjera.

Voćar i vinogradar može svojim znanjem i trudom agrotehničkim mjerama znatno utjecati na uspjeh uzgoja voća. Zaštitom od bolesti i štetnika, navodnjavanjem, rezidbom, obradom tla i gnojidbom možemo proizvesti velike količine zdravog voća. Kako su voćke dugogodišnja kultura greške napravljene u startu pokazat će se tek nakon 10-ak godina.

Bez organske gnojidbe zemlja gubi plodnost

Organska gnojidba je neizostavna i osnovna radnja za pripremu i korekciju tla, dok dohranu radimo prema potrebi u vegetaciji. Organsko gnojivo povećava postotak humusa i sadržaj mikroorganizama u tlu, a time se popravlja struktura i tekstura, prilagođava pH vrijednost, vodozračni sistem te omogućava korijenu usvajanje svih dostupnih hranjiva u tlu.

Za kvalitetnu organsku gnojidbu biramo provjerena gnojiva kao što je 100% organsko gnojivo Plantella Organik. Plantella Organik, osim makro i mikroelemenata, sadrži i humusne tvari u obliku huminske i fulvinske kiseline koje stimuliraju biljne enzime, potiču mikroorganizme tla i povećavaju dostupnost hranjivih tvari u tlu. Plantella Organik sadrži 90 % suhe tvari, a to znači da manjom količinom gnojimo veću površinu. Proizvodnja Plantella gnojiva je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari, bez patogena bolesti i korova. Testovi učinkovitosti pokazali su da plodovi imaju više suhe tvari s vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Uz to plodovi su boljeg i sočnijeg okusa.

Plantella Organik ima dozvolu za ekološku proizvodnju.

Kako gnojimo Plantella Organikom

Organsko peletirano gnojivo po mogućnosti plitko ukopamo u tlo ili napravimo veći broj rupa u širini oboda i u njih nasipamo gnojivo. Kod pripreme siromašnog i iscrpljenog terena za sadnju novih nasada, preporuka je 2-4 tone po hektaru (ovisno o pretkulturama, rezultatima kemijske analize tla...), a kod održavanja nasada u rodnosti dodajemo 1-2 tone po hektaru (ovisno o starosti samog stabla, gustoći nasada, rodnosti…). Preporučene količine gnojiva za mladi voćnjak su 2-3 kg po stablu, a za rodni 5-7 kg po stablu.

Zašto poznati i nagrađivani voćari, maslinari i vinari biraju Plantella organska gnojiva

Mnogi poznati maslinari, voćari i vinogradari godinama koriste Plantella organska gnojiva. Nakon višegodišnje primjene Plantella organskih gnojiva zadovoljni su umjerenim porastom, redovitom rodnosti i dobrom kondicijom stabala voćki, maslina i loze. Sastav tla se popravio, masline, voćke i loza manje pate od suše jer se stvorio humus u tlu, a sva hranjiva dodana s Plantella gnojivom usvajaju se postupno tijekom šest do osam mjeseci.

Tijekom veljače i ožujka važno je obogatiti tlo Plantella Organikom ili specijalnim Organikom za masline odnosno Organikom za vinograde, a stabla i loza će vam zahvaliti obilnim urodom.

Pretproljetna zaštita stabala

Sve veće rane nakon orezivanja ili oštećenja premažemo voćarskim voskom Bio Plantella Arbosan, koji je otporan na sve vremenske uvjete i ne puca. Prirodna smola za cijepljenje odgovarajuće je gustoće, čime osigurava izvrsno prekrivanje rana i ostalih oštećenja te tako sprječava prodiranje bolesti u biljku. Biljkama omogućuje lakše i brže zarastanje rana. Veće rane sporije zarastaju i postoji opasnost prodora različitih bolesti, a elastičnim premazom u potpunosti prekrijemo ranu. Tube od 100g i 350 g imaju spužvicu za jednostavan nanos.

Debla voćki oblijepimo Bio Plantella Ljepljivom trakom koja štetnicima sprječava, da se iz zimovališta u zemlji popnu u krošnju drveta. Ljepljivom trakom napravimo zaštitnu barijeru na koju se štetnici lijepe, a kad se nakupe traku jednostavno zamijenimo. Ljepljivu traku namjestimo malo iznad podnožja debla, a kod većih stabala i po debljim granama.

Debla voćki zaštitimo od pucanja kore tako da sve do prvih grana premažemo prirodnim sredstvom Bio Plantella Protekt. Sredstvo bijele boje odbija sunčeve zrake te sprječava zagrijavanje debla i pucanje zbog temperaturnih razlika te rast lišajeva i mahovine, a istovremeno dezinficira deblo.

Proljeće je vrijeme za prvo prskanje, koje nazivamo i zimsko ili pretproljetno prskanje. Za jačanje voćki, prskamo sredstvom na bazi bakra, Bio Plantella Bakar. Kad propustmo pretproljetno prskanje, riskiramo više bolesti i štetočina u sezoni rasta.

Savjetujte se s nama!

Stručni savjetnik za Plantellu

bacc.ing.agr. Milica Sekulić 

092/1941694

info@plantella.hrwww.plantella.hr

foto: Unichem Agro