Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

4 koraka do najljepšeg ukrasnog vrta

Dolazi doba godine kada najviše uživamo na otvorenim prostorima svoje okućnice, terasi ili balkonu. Kada je taj prostor ugodan za boravak odmor je zagarantiran za cijelu obitelj i druženje s prijateljima. Želja nam je napraviti lijep i rascvjetan vrt na svojoj terasi, balkonu ili u okućnici u kojem ćemo uživati do kasne jeseni.

Koraci do najljepšeg ukrasnog vrta

1. Nabavka i dobar plan rasporeda biljaka

Važno je napraviti dobar plan prije nabavke biljaka i svih potrebnih drugih materijala. Od velike važnosti je poštivati želje, mogućnosti i uvjete gdje želimo imati ukrasni vrt. Biljke nabavljamo kod profesionalnih rasadnika ukrasnih biljaka. Kada odredimo svoje favorite među biljkama, važno je skicirati plan kako ćemo ih kombinirati u ukrasnom vrtu s obzirom na izloženost suncu, vjetru i veličini posuda u koje ih sadimo.

Za sunčane pozicije biramo biljke kojima za bogatu cvatnju trebaju puno sunca kao što su razne pelargonije, petunije, grmolika gaura, mlječak, bolivijske begonije, zmajeva krila, gazanije, lantane, bidensi, petunije, sunčane vodenice, dipladenije, verbene, crnooke suzane i razne margarite. U kombinacije za sunčane pozicije dodajemo i mirisne začine kao što su kadulja, timijan, origano, bosiljak i lavanda. Sve aromatične biljke osim na estetiku, pozitivno djeluju i na naša druga osjetila te istovremeno tjeraju štetnike.

Pod sjenovite pozicije smatramo prostor koji je cijeli dan praktički bez sunca ili ima par sati jutarnjeg sunca. U sjeni najbolje uspijevaju: fuksije, gomoljne begonije, bakopa, lobelije i vodenice. Za dobru kombinaciju možemo upotrijebiti i sobne biljke koje ljeti premještamo na otvoreno.

2. Dobar izbor supstrata za sadnju ukrasnih biljaka

Kada sadimo ukrasne biljke, presađujemo u posude, korita ili manje gredice potrebno je koristiti najbolji supstrat za sadnju. Nije preporučivo nabaviti najjeftiniji i nekvalitetan supstrat. Treba koristiti provjerene proizvode koji će osigurati bujnu cvatnju i zdrav rast. Odličan medij za cvjetajuće biljke je pet komponentna zemlja Plantella Balkonia za sadnju i presađivanje svih balkonskih, prozorskih, sobnih i vrtnih biljaka. 

Zašto savjetujemo sadnju cvijeća u Plantella Balkoniu? 

  • Supstrat sadrži sve potrebne minerale i hranjive tvari, a učinak je dugotrajan
  • Dodani su aktivatori cvatnje koji potiču veliki broj cvjetnih pupoljaka, povećavajući tako bujnost cvjetova i listova
  • Najkvalitetniji humusni treseti i zeleni kompost pružaju biljkama stabilnost i organsku prehranu
  • Sadrži BIO-vlakna koja omogućavaju zadržavanje vode i hranjivih tvari u području korijena
  • Guano omogućuje bolji rast i razvoj

3. Prehrana ukrasnih biljaka za bolju kondiciju i obilnu cvatnju

Biljke održavamo u dobroj kondiciji i upotrebom kvalitetnog gnojiva. Plantella Cvet i List su tekuća gnojiva bogata hranjivima ali i vitaminima koji su na bazi morskih algi te pojačavaju otpornost biljki i održavaju ih u dobroj formi.

Za sadržaje o vrtlarenju i ukrasnim vrtovima posjetite stranicu Plantella.hr na kojoj možete dobiti kvalitetne i provjerene savjete, kao i besplatan vodič za najljepše kombinacije.

4. Zaštita ukrasnih biljaka od bolesti i štetnika

Jako je važno smanjiti uporabu pesticida i zaštititi biljke od štetnika što prirodnijim sredstvima. Na mladim izbojima i listovima svih biljaka rado se pojavljuju lisne uši. Uši često napadaju ukrasne i jestive biljke. Sišu biljne sokove i time uspore ili čak zaustave rast te uzrokuju propadanje napadnutog dijela biljke. Često su na biljkama prisutne i gusjenice koje grizu lišće, moljci i sl., kao npr. Šimširov moljac.

Čim opazimo štetnike, koristimo prirodni insekticid Bio Plantella Flora Kenyatox Verde plus, koji sadrži piretrin iz cvijeta dalmatinskog buhača i štetnike uništi odmah. Prskamo ujutro ili navečer i to direktno po štetnicima sa svih strana lista te duboko u grm jer sredstvo djeluje kontaktno.

Funkcionalna je i mehanička zaštita od štetnika kao što su Bio Plantella žute ljepljive ploče u obliku leptira koje svojom žutom bojom privlače štetnike, koji se nalijepe na njih te na taj način smanjujemo i populaciju.

foto: Bio Plantella žute ljepljive ploče u obliku leptira za mehaničku zaštitu od štetnika

Protiv oboljenja važno je preventivno jačati biljke od bolesti kao što su plijesni, hrđe, pjegavost, krastavost... Sve biljke  zaštitimo pomoću sredstva na bazi poljske preslice Bio Plantella Natur, koji jača biljku i sprječava ulazak gljivica u tkivo biljaka. Za najbolji učinak preporučamo redovito prskanje Bio Plantella Naturom u razmaku 7 do 10 dana te poslije svake obilnije kiše tijekom cijelog razdoblja rasta.

Savjetujte se s nama!

Stručni savjetnik za Plantellu

bacc.ing.agr. Milica Sekulić 

092/1941694

info@plantella.hrwww.plantella.hr

foto/video: Shutterstock:Wirestock Creators/Unichem Agro