Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Plantella preporuke za ljeto u masliniku i vinogradu

U periodu od formiranja rese pa sve do berbe plodova masline na nama je važan zadatak obrane plodova od napada raznih štetnika. Štete na maslini mogu nanijeti mnogi štetnici, ali i bolesti. Sreća je u tome što samo mali broj štetnika i bolesti nanose velike štete.

Važni štetnici na maslini su maslinina muha, svrdlaš, maslinin moljac i sl., a od bolesti masline ističu se gljivične bolesti paunovo oko, olovna bolest te bakterijska bolest rak masline. Čovjek svojim znanjem i ranim prepoznavanjem prisustva štetnika i bolesti može uvelike pomoći sprječavanju nastanka velikih ekonomskih šteta.

Kako obraniti plod masline od štetnika?

Trenutno je najveća prijetnja od maslinovog moljca i svrdlaša (Rhynchites cribripennis), ali i maslinove muhe (Bactrocera oleae) koja može napraviti velike štete na plodovima masline.

Prošlih godina prisutnost svrdlaša u maslinicima uočili smo na žutim pločama. Plod je bio u to vrijeme još jako malen da bi na njemu uočili ubode.

Odrasli kukac je mala pipa crvenkasto-smeđe boje i veličine oko 0.5 cm. Štete radi ubodima na plodu (više uboda na jednom plodu) te se nakon toga plodovi počinju sušiti i otpadaju. Važno je znati prepoznati štetnika kako bi se primijenio registrirani insekticid.

Praćenje ovog štetnika možemo izvršiti sistemom otresanja grana na bijelu podlogu ili vješanjem Bio Plantella žutih ploča u krošnju maslina.

Kako pratiti prisustvo maslinine muhe?

Najjednostavnije je objesiti Bio Plantella žute ploče na grane maslina te na taj način pratiti let i prisustvo štetnika u masliniku. Postavljanjem većeg broja ploča po stablu možemo znatno utjecati na smanjenje populacije maslinove muhe.

Ako je uočena veća brojnost, tretiramo dozvoljenim sredstvima. Pogrešno je koristiti insekticide prije nego smo zabilježili veći broj štetnika u masliniku.

Ubod maslinove muhe uočava se u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja iz kojeg se razvija ličinka u plodu. Takvi plodovi opadaju, a ulja dobivena od takvih plodova lošije su kvalitete.

Bio Plantella žute ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su maslinova muha, trešnjina muha, moljac, svrdlaš... Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila.

Važno je znati prepoznati i pratiti brojnost maslinove muhe. Maslinova muha ima najčešće tri generacije, a razvoj joj ovisi o temperaturi, vlazi zraka, ali i o osjetljivosti pojedine sorte. Tijekom lipnja najčešće se pojavljuje prva generacija maslinove muhe i važno ju je tada primijetiti te spriječiti njezino razmnožavanje. Štete na maslinama prethodnih godina dokazale su važnost ovog štetnika.

Jednostavnu primjenu Bio Plantella žutih ljepljivih ploča omogućuju i žičice (koje se nalaze u pakiranju) kojima se ploče objese na stablo masline. Žute ploče zaštićene su papirom kojeg pri vješanju na stablo treba odstraniti.

Plantella aminokiselinama do vrhunskog ploda maslina

Tijekom ljetnih mjeseci važno je masline njegovati. Protiv stresa od visokih temperatura i za jačanje imuniteta maslina koristim Bio Plantella Vitu.

Primjenom Bio Plantella Vite na maslinama i mediteranskim voćkama pomažemo da voćke lakše podnesu stresne situacije (sušu,vjetrove,nagle promjene temperature), a jača se i otpornost na bolesti voćaka. Bio Plantella Vita vitaminski je kompleks s aminokiselinama koji pospješuje rast i razvoj korijenja, utječe na kvalitetniji, zdraviji i bolji urod.

Najbolje je Bio Plantella Vitu primijeniti folijarno, 250-300 ml na hl vode, a kod navodnjavanja 3-4 l/ha.

Oprez u vinogradima!

Bio Plantella žute ljepljive ploče omogućavaju učinkovitu zaštitu vinove loze od američkog cvrčka koji je prenositelj fitoplazme Flavescence dorée (FD) koja uzrokuje bolest zlatnu žuticu vinove loze. Potkraj ljeta bolesne mladice ne odrvenjavaju i tijekom zime propadnu. Bobice ili cijeli grozdovi smrežuraju se i osuše. Oboljeli trsovi odumiru.

Savjetujte se s nama!

Stručni savjetnik za Plantellu

bacc.ing.agr. Milica Sekulić 

092/1941694

info@plantella.hrwww.plantella.hr

foto: Unichem Agro