Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zatraži ponudu za pametnu analizu tla i preporuku gnojidbe!

Analiza tla omogućuje vrlo jasan i precizan pregled stanja tla – je li ono zdravo, a u slučaju problema – jesu li oni manji ili veći. Kroz analizu dobijemo informacije o razini hranjivih tvari u uzorku tla koji se analizirao.  Rezultat je precizan onoliko koliko je precizno uzet uzorak u određenom polju. Tlo je važno analizirati iz više razloga: optimizacije proizvodnje usjeva, zaštite okoliša jer ne dolazi do otjecanja viška gnojiva, pomoći u dijagnozi u slučaju problema s biljnom kulturom i slično. Isto tako, zahvaljujući analizi znamo koja gnojiva trebamo dodati polju kako bismo nadomjestili hranjive tvari koje nedostaju. Zato je važno analizirati tlo i u svom se poslovanju oslanjati na činjenice, a ne (samo) na pretpostavke i osjećaj.

Zašto YieldGap pametna analiza tla?

YieldGap pametna analiza tla daje kompletan odgovor na pitanje koji faktori u tlu utječu na varijabilnost usjeva, tj. polja. Polazna točka je gledanje polja kao skup više dijelova, tj. segmenata. To je iznimno važno zbog heterogenosti polja te postizanja dugoročne ravnoteže hranjivih tvari i mikroelemenata u tlu. Pomoću satelitske analize polje podijelimo u više segmenata koje promatramo i tretiramo zasebno. Navedeni segmenti su površine jedan, tri ili pet hektara. Što je segment manji, to je preciznost veća. 

Nakon satelitske analize, slijedi strojno uzimanje uzoraka. Pri tome, bilježimo točnu geografsku lokaciju uboda, tj. točke na kojoj se uzeo uzorak i to s preciznošću od dva centimetra. To omogućuje da se, prilikom sljedećeg uzorkovanja, uzimamo uzorak na točno tom istom mjestu, +/- 2cm.

Uzorkovanje radimo na više dubina, što ovisi o nekoliko faktora. U ratarstvu je pravilo sljedeće:

  • Ako je polje uzorano, uzrokovanje se radi na dubini 22 – 26 cm
  • Ako je polje minimalno obrađeno, uzorkovanje se radi na dubini 16 – 18 cm

Po segmentu uzimamo od 15 do 20 uzoraka, čime garantiramo da se uzorak uzeo kvalitetno i da je uistinu pokriven cijeli segment.

Pametni rasipač gnojiva i Mapa za pametnu gnojidbu

YieldGap pametna preporuka za gnojidbu

Na temelju rezultata analize tla, radimo pametnu preporuku za gnojidbu. To znači da prilikom izrade u obzir uzimamo sve čimbenike, a sama preporuka je prilagođena mikrolokaciji na Vašoj njivi. Dakle, nakon što saznamo potrebe tla po segmentima, najpametniji sljedeći korak je dati tlu točno onoliko hranjivih tvari koliko mu je potrebno i to točno ondje gdje mu je potrebno. Pametna osnovna gnojidba znači da se aplikacija gnojiva neće preklopiti odnosno da se dijelovi njive neće pognojiti. Na ovaj način možete ili ostvariti uštedu u troškovima u potrošnji gnojiva ili veću zaradu zbog većeg prinosa.

Ispunite obrazac u nastavku, zatražite informativnu, neobvezujuću ponudu za usluge pametne analize tla i preporuke za gnojidbu.

Za sve dodatne informacije se obratite ne niže navedene kontakte:
+385916232324
yieldgap@yieldgap.eu

foto: Yieldgap