Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalizacija u pčelarstvu
  • 15.08.2024. 09:00

Budućnost pčelarstva u digitalnom dobu: Kako tehnologija transformira drevni zanat?

Unatoč brojnim prednostima, digitalizacija pčelarstva donosi i određene izazove. Visoki troškovi tehnologije, nedostatak znanja i vještina te pitanja privatnosti podataka samo su neki od njih.

Foto: shutterstock/Perpis (ilustracija)
  • 90
  • 0
  • 0

Pčelarstvo, tradicionalna djelatnost koja seže tisućljećima unazad, danas doživljava tehnološku transformaciju. Uvođenjem digitalnih alata i inovacija, pčelarska praksa u Hrvatskoj prolazi kroz značajne promjene. Ove tehnologije omogućuju pčelarima naprednije upravljanje košnicama, poboljšavajući brigu o pčelama i efikasnost proizvodnje meda.

S obzirom na to da je pčelarstvo kod nas nakon 1991. godine doživjelo značajan napredak, posebice kroz zakonsku regulativu i državne potpore, očekuje se da će tehnološki napredak dodatno unaprijediti ovu važnu granu poljoprivrede.

Pametne košnice i senzori

Jedna od ključnih inovacija su "pametne košnice" koje su opremljene senzorima za praćenje temperature, vlažnosti, zvukova i težine košnice. Ti podaci se šalju pčelarima na njihove pametne telefone ili računala, što im omogućava da u realnom vremenu prate stanje zdravlja i produktivnost svojih pčelinjaka.

"Omogućile su brže reagiranje na potencijalne probleme kao što su rojenje ili bolesti", kaže Ivan Horvat, pčelar iz okolice Varaždina prema kojemu je to je izuzetno važno za očuvanje zdravlja pčela i za povećanje proizvodnje meda.

Pametna pčelarska vaga šalje podatke o košnici SMS-om

Senzori koji prikupljaju podatke omogućuju pčelarima da koriste specijalizirane aplikacije i softver za analizu tih podataka, pružajući im dragocjene informacije o ponašanju pčela, uzorcima proizvodnje meda i potencijalnim prijetnjama kao što je varoa. 

Ana Kovač, inovativna mlada pčelarka koja je nedavno započela s radom na svom pčelinjaku, ističe prednosti ovakvog pristupa: "Analizom prikupljenih podataka moguće je donijeti obrazovane odluke o optimalnom vremenu za ekstrakciju meda, dodavanje novih okvira ili provođenje tretmana protiv varoe."

Njezin primjer pokazuje kako tehnologija može unaprijediti tradicionalne metode pčelarstva, čineći ih preciznijima i učinkovitijima.

Dronovi i umjetna inteligencija

Dronovi, opremljeni naprednim kamerama i sustavima umjetne inteligencije, sve su češći alat u modernoj poljoprivredi. Oni pružaju ključnu ulogu u nadzoru pčelinjaka, detekciji štetnika kao što su stršljeni, te učinkovitijem oprašivanju usjeva. Ova inovativna tehnologija pokazala se izuzetno korisnom, posebice u slučajevima velikih pčelinjaka i širokopojasnih poljoprivrednih područja, gdje tradicionalne metode nadzora i oprašivanja mogu biti vremenski zahtjevne i manje efikasne.

Unatoč brojnim prednostima, digitalizacija pčelarstva donosi i određene izazove. Visoki troškovi tehnologije, nedostatak znanja i vještina te pitanja privatnosti podataka samo su neki od njih.

Ipak, stručnjaci vjeruju da je budućnost pčelarstva digitalna. Kako tehnologija bude postajala pristupačnija i jednostavnija za korištenje, očekuje se da će sve više pčelara prihvatiti digitalne alate kako bi unaprijedili svoje poslovanje i osigurali opstanak pčela u sve izazovnijem okruženju.

Digitalizacija pčelarstva nije samo trend, već nužnost, zaključuju pčelari. Ona nam omogućava da kao i u ostalim granama poljoprivrede bolje razumijemo i zaštitimo ove vrijedne oprašivače, čija je uloga ključna za naš ekosustav i proizvodnju hrane.


Tagovi

Digitalizacija pčelarstva Budućnost pčelarstva Pametne košnice Senzori Dron


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.