Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažni med
  • 08.08.2024. 16:00

Europski pčelarski savez: Hitno stati na kraj lažnim pčelinjim proizvodima

Svaka treća žlica hrane ovisi o oprašivanju pčela, poručili su iz Europskog pčelarskog saveza te pozvali na hitnu zaštitu pčelara i poljoprivrednika

Foto: Depositphotos/LuIvDa
  • 213
  • 65
  • 0

"Zar se stvarno ne možemo ujediniti, i proizvođači i potrošači hrane, i stati na kraj falsificiranoj hrani na tržištu, koja je nemoguće jeftina, a pritom često čak i štetna za zdravlje?", stoji u priopćenju Europske pčelarske asocijacije (EBA) koje potpisuje njen predsjednik Boštjan Noč

Zbog lažnih pčelinjih proizvoda na tržištu, prema službenim podacima Europske komisije gotovo 50 posto i većinom su uvezeni iz vaneuropskih zemalja - time i nelojalne konkurencije, ugroženo je cjelokupno europsko pčelarstvo. Med je jedna od najčešće falsificiranih namirnica.

"Pad broja pčelara znači pad broja pčela i posljedično prestanak usluge oprašivanja pomoću njih, što je preduvjet za proizvodnju hrane jer svaka treća žlica hrane ovisi o oprašivanju pčela", naglasili su.

Treba zaštititi pčelara i poljoprivrednika

Pojasnili su kako sigurnost hrane u Europi mogu osigurati samo europski poljoprivrednici kojima su pčele potrebne kao saveznici. 

"Kako bismo spasili pčele i pčelarstvo moramo hitno stati na kraj svim lažnim pčelinjim proizvodima i ujedno podržati poljoprivredu kupovinom domaćih, koji dokazano najbolje jačaju naše zdravlje", poručili su i naglasili kako je izabrano novo vodstvo EU te Europski pčelarski savez javno poziva sve zastupnike, povjerenike i druge donositelje odluka u EU kao i u pojedinim europskim zemljama da zaštite pčelara i poljoprivrednika.


Tagovi

Lažni med Europski pčelarski savez Priopćenje Boštjan Noč


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.